#vuosisaaristossa

Twitteriä käyttävät ovat saattaneet törmätä uuteen hashtagiin #vuosisaaristossa. Tempauksen takana on Sisäministeriössä työskentelevä Susanna Sankala, joka päätti kokeilla hektisen arjen vaihtamista tunnelmalliseen ja hyvinvointia lisäävään saaristolaiselämään.

Turussa ja Kaarinassa vuosia vuokralla asunut Susanna Sankala etsi pitkään omaa taloa. Kilpailu kuitenkin oli kovaa ja hintataso korkea, mikä sai Sankalan pohtimaan asunnon etsimistä muilta paikkakunnilta. Etätyön sallima monipaikkakuntaisuus ajoi monen Lappiin, mutta Sankalan unelmissa ei ollut Pohjois-Suomi.

– Olin tehnyt päiväreissuja Paraisille ja haaveillut hankkivani joskus mökin täältä. Koska omaa taloa ei löytynyt, päädyin etsimään vuokra-asuntoa Paraisilta. Kävin yhden erillistalon näytössä ja pian sainkin alkaa suunnittelemaan muuttoa, Sankala kertoo.

Huhtikuisesta muutosta alkoi Susanna Sankalan Vuosi saaristossa -kokeilu. Hän kirjoittaa kokemuksistaan saaristossa asumisesta Twitterissä ja LinkedInissä. Tähän mennessä on tullut huomattua ainakin asumisen edullisuus isompiin kaupunkeihin verrattuna.

– Vuokrasopimus on antanut mahdollisuuden vuoden kokeiluun, mutta täytyy sanoa, että täällä on niin ihanaa, että etsin tositarkoituksella täältä jo omaa rantatonttia tai taloa. Vinkkejä otetaan vastaan!

Meren voima yllätti

Suurimman eron Susanna Sankala on huomannut hyvinvoinnissaan. Koti Paraisilla sijaitsee aivan meren äärellä, ja sen läheisyys on voimaannuttava.

– Meren katselussa ja luonnon läheisyydessä on jotain todella rauhoittavaa. Sitä paitsi olen ihan varma, että täällä saaristossa paistaa aurinko paljon enemmän kuin muualla! Sankala naurahtaa.

Sisäministeriössä projektipäällikkönä työskentelevä Sankala hoitaa työnsä pääasiassa etänä. Tällä hetkellä työn alla on pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan koulutuksen uudistamishanke.

– Käyn joitakin kertoja kuussa Helsingissä. Se ei ole mitään verrattuna päivittäiseen pendelöintiin Turusta Helsinkiin, jota tein yhdessä vaiheessa, Sankala kertoo.

Paraisilla Sankalan arki rullaa hyvin ilman autoa ja Helsingin matkat hän taittaa julkisilla.

– Voimme työskennellä myös Turun virastotalolla, mutta olen siellä harvemmin, sillä teen työt yleensä kotona. Käyn Paraisilla erilaisissa ravintoloissa ja kahviloissa ja paras lounaspaikka tällä hetkellä on mielestäni Matmalmen @EVA, Sankala vinkkaa.

Innokas verkostoituja

Päivätyön ohessa Susanna Sankala toimii myös yrittäjänä. Yrityksen palveluihin kuuluu digitaalisen oppimisen konsultointia ja koulutuksia työyhteisöille. Uusi yrittäjä odottaa innolla Paraisten kesätapahtumia.

– Pidän ihmisiin tutustumisesta ja haluan verkostoitua myös saaristossa. Olen liittynyt esimerkiksi erilaisiin Facebook-ryhmiin tutustuakseni paremmin paikallisiin, Sankala kertoo.

Mutta miksi juuri Parainen? Yksi Paraisille ominainen, positiivinen piirre on Sankalan mukaan sen aito kaksikielisyys sekä ihmisten avoimuus.

– Vaikka paraislainen huomaisi minun olevan suomenkielinen, hän ei vaihda keskustelukieltä suomeen, jos aloitteestani puhumme ruotsia. On mukavaa, että erilaisia kielenpuhujia arvostetaan ja kielen harjoitteluun kannustetaan, Sankala huomioi.

Tapahtumarikasta saaristolaiskesää odotellessa ehtii Susanna Sankala kestitä ystäviään.

– Moni ystävistäni on kiinnostunut näkemään, miksi viihdyn täällä niin hyvin. Tuparikutsut on siis jo laitettu menemään! Juhlatarvikkeet kävin hankkimassa tietysti paikallisesta Juhlamaailma-liikkeestä, josta löytyi vaikka mitä! Sankala iloitsee.

Susanna Sankalan vuotta saaristossa voit seurata Twitterissä ja LinkedInissä käyttäjätilillä @susannasankala.