Kuva: iStock
Nykyään älykäs talotekniikka alkaa olla valtavirtaa, ja kodit ovat yhä riippuvaisempia luotettavista nettiyhteyksistä. Miten kotien yhteydet kannattaa suunnitella, jotta voi varmistaa itselleen mahdollisimman sujuvan digiarjen?
Siinä missä älykodit saattoivat vielä viime vuosikymmenellä vaikuttaa futuristisilta, nykyään robotti-imurit, etäohjattavat saunat ja älykkäät säätöjärjestelmät ovat luonnollinen osa monen arkea. Älykkyys alkaakin olla jo oletusarvo uusien kotien talotekniikassa.
– Nykyään kaikki lämpötilaa ja energiankulutusta säätelevät järjestelmät ovat automatisoituja, älykkäitä ja yhteydessä internetin kautta suoraan laitevalmistajiin ja heidän järjestelmätukeensa. Tänä päivänä en lähtisi rakentamaan taloa, jossa automatiikkaa ei ole viety pitkälle, koska sillä tulee olemaan talon arvossa iso merkitys, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto huomauttaa.
Sähkön hinnan nousu on saanut suomalaiset huolehtimaan sähkölaskuistaan, jolloin älykkäät sähkönkäytön valvontaan ja ohjaukseen liittyvät järjestelmät ovat nousseet ennennäkemättömään arvoon.
Mitä enemmän kotona on erilaisia verkkoon liitettyjä laitteita – televisioita, tietokoneita, älykaiuttimia ja turvajärjestelmiä – ja ennen kaikkea niiden samanaikaista käyttöä, sitä enemmän kaistaa kotitaloudessa vaaditaan. Hyviä verkkoyhteyksiä tarvitsee myös nykyään yhä useammat kodit, jotka toimivat säännöllisesti etätyötoimistoina. Tulevaisuuden uudet virtuaaliympäristöihin perustuvat palvelut niin työssä kuin vapaa-ajallakin vaativat entistä parempia yhteyksiä koteihin.
Näin varmistat älykotiin toimivat nettiyhteydet
Älykkäiden järjestelmien asentaminen jälkikäteen vanhoihin taloihin vaatii suuremman remontin. Sen vuoksi Kaunisto kannustaa suunnittelemaan uuteen taloon tietoliikenneyhteydet ja älykkään talotekniikan kuntoon alusta alkaen. Valokuituyhteyksiä tulisi ajatella talon perusinfrastruktuurina samaan tapaan kuin sähkö- tai vesijohtojakin.
Ota huomioon nämä seikat älykodin nettiyhteyksiä suunnitellessa:
1. Selvitä valokuituyhteyden saatavuus alueellasi
Kun lähtee ostamaan tai rakennuttamaan uutta taloa, tietoliikenneyhteyksistä kannattaa ottaa selvää etukäteen. Heikki Kaunisto vinkkaa, että yhä useampi kiinteistönvälitystoimisto mainitsee myynnissä olevien talojen tietoliikenneyhteydet verkkosivuillaan.
– Jos kotiin ei ole hyvät yhteydet rakennettuna valmiiksi, vaatii aina vaivaa saada ne jälkikäteen. On myös hyvä ymmärtää, että jos mikään toimija ei tarjoa valokuitua alueella, valokuituverkkoa voi olla vaikea saada rakennettua vain yhtä kotitaloutta varten.
2. Tarkista nettiyhteytesi todellinen nopeus
Moni ei välttämättä tiedä, miten nopea kodin nykyinen verkkoyhteys todellisuudessa on ja vastaako se edes sopimuksessa luvattua tasoa. Useilla verkkosivuilla pystyykin testaamaan nettiyhteyden lataus- ja lähetysnopeuden.
– Sadan megabitin (100 Mbit/s) mobiiliyhteys ja sadan megabitin valokuituyhteys eivät ole ollenkaan sama asia. Tällainen mobiiliyhteys saa ihan sopimusehtojenkin mukaan vaihdella välillä viidestä megabitistä sataan, kun taas valokuituyhteys tuottaa lähtökohtaisesti aina luvatun nopeuden koko ajan. On myös syytä kiinnittää huomiota lähetysnopeuteen. Mobiiliyhteys on vahvasti toissuuntainen, eli älylaitteen suuntaan tapahtuva tiedonsiirto on nopeampaa kuin laitteesta lähtevä tiedonsiirto. Valokuidussa nopeus on tyypillisesti symmetrinen. Tämä on erittäin tärkeä ominaisuus esimerkiksi etätyöskentelyssä. Olemme liian tottuneita huonoon nettiin emmekä välttämättä osaa vaatia sitä, että yhteysnopeuden pitäisi olla se, mitä on luvattu.
3. Älä maksa tarpeettoman nopeasta yhteydestä
Kaunisto kehottaa toisaalta tutustumaan oman nettiyhteyden käyttötarpeeseen – 100 megan laadukas valokuituyhteys on jo tiedonsiirtokyvyltään huomattavasti parempi yhteys kuin 100 megan mobiililiittymä. Nettiyhteyksien hinnat nousevat hyvin nopeasti siirryttäessä korkeampiin yhteysnopeuksiin.
– Kannattaa miettiä, mikä on juuri omaan kotitalouteen tarvittava yhteysnopeus. Jos on yksin elävä tai pariskunta kerrostaloasunnossa tai omakotitalossa, 100 Mbit/s-valokuituyhteydellä pärjää pitkälle. Toisaalta jos on esimerkiksi valokuvaaja, joka siirtää paljon kuvia pilvipalveluiden ja koneen välillä, pitää harkita nopeampaa yhteyttä. Esimerkiksi Valokuitusen verkossa voi kokeilla, mikä yhteysnopeus on riittävä ja päivittää nopeutta aina sen mukaan, kun tarve kasvaa.
4. Valokuitu on luotettava valinta kaikkina aikoina
Monet kodin toiminnot vaativat nettiä, joka ei petä kriittisessä paikassa – olipa kyseessä kodin älylukkojen avaaminen tai etänä tehty työhaastattelu. Kauniston mukaan valokuidun ehdoton etu on se, että sen toimivuuteen voi luottaa ympäri vuorokauden jokaisena päivänä vuodessa.
– Mobiiliverkon tiedonsiirtokyky on ruuhkaperustaista, eli kun on ruuhka-ajat, mobiiliverkon kaista voi loppua ja palveluiden laatu heikentyä. On tuurista kiinni, onko tarvetta yhteydelle juuri silloin kun se on heikoimmillaan. Valokuidun kanssa ei tarvitse murehtia sitä, että yhteys pettää juuri silloin, kun se ei saisi pettää.
Lisätietoja:
Heikki Kaunisto
Toimitusjohtaja, Valokuitunen Oy
Kirsi Jännes
Viestintäpäällikkö, Valokuitunen Oy