Vaikuttavien maisemien Enontekiö

Luonnonkaunis Enontekiö sijaitsee Käsivarren alueella, kolmen valtakunnan rajalla ja on pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin kunta.

Sen alueella sijaitsee yli 60 prosenttia Suomen kaikista tuntureista ja kaikki yli 1 000-metriset huiput, joista tunnetuimmat ovat Saana ja Halti. Heli Kolehmainen muutti itse Enontekiölle työpaikan perässä jo viitisen vuotta sitten.

– Etelä-Suomessa asuessani haaveilin joskus hankkivani ehkä oman kesämökin. Tänne muutettuani mietin kuitenkin, että saman tien voisi rakennuttaa itselleen mieluisan omakotitalon, sillä täältä saa tontin yllättävän edullisesti ja aivan kyläkeskuksen tuntumasta, hän kertoo.

Heli päätyi teettämään työt paikallisella rakennusliikkeellä, ja talo syntyi pitkästä tavarasta. Näin siitä tuli varmasti oman mielen mukainen aina huonejärjestystä myöten, jonka hän sai itse piirtää ruutupaperille.

– Olen ollut todella tyytyväinen koko projektiin ja toimijaan. Omakotitalon rakentaminen tänne oli kokonaisuudessaan hyvä kokemus, hän toteaa.

Muuten rakennusprojekti sujui samalla tavoin kuin muuallakin maassa. Kaikki ammattilaiset sekä rakennustarvikkeet löytyivät vaivatta. Samoin rakentamiseen liittyvät palvelut.

– Täällä rakentaminen on helppoa, kunhan ollaan kunnallistekniikan äärellä. Jonnekin erämaahan rakennettaessa haasteet voivat toki olla jo toiset. Erikoista oman projektini kohdalla oli se, että perustus tehtiin lokakuussa, ja itse talo rakennettiin talvella. Sekin on siis Lapissa mahdollista.

Elämä pienessä kunnassa on leppoisaa

Matkailu näyttelee alueella merkittävää roolia. Kuntakeskus Hetasta, jossa Heli Kolehmainen itsekin asuu, lähtee Heta-Pallas vaellusreitti, joka on klassikko ja todellinen käsite matkailijoiden parissa. Se tarjoaa huikeat puitteet ulkoiluun ja oman vivahteensa sille antaa vuodenaikojen vaihtelu. Vaikka Enontekiö on väestöltään pieni, on se hyvin vireä.

– Enontekiöltä on Norjan Kautokeinoon yhtä pitkä matka kuin naapurikuntaan Muonioon. Hetassa kauppajonossa näkeekin monenmaalaisia ihmisiä, joista usea tulee Norjan puolelta tänne ostoksille, hän puntaroi.

Matkailu on tuonut paljon hyvää tullessaan. Sen ansiosta Enontekiö on eläväinen paikka, josta löytyy useampia kivoja ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi on kunnan toimesta elokuvateatteri sekä kuntosali.  Revontuliopiston kurssit tarjoavat puolestaan monenlaista vapaa-ajanohjelmaa.

Myös peruspalvelut ovat samat kuin muualla, yhdellä erotuksella: niihin pääsee huomattavasti nopeammin kuin mihin Heli oli isommalla paikkakunnalla tottunut. Pienimuotoisuus tuokin hänen mukaansa arkeen yllättävää helppoutta. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee koulujen ja päiväkotien pienet ryhmäkoot.

Perusterveydenhoitopalvelut sekä hammaslääkärillä käynti hoituvat nekin jouhevasti Ajan saa helposti vielä samalle päivälle. Enontekiö on ihanteellinen paikka etätyöhön, joka onkin monen uuden asukkaan elämässä arkipäivää. Toisilla saattaa olla myös kaksi työtä, jolloin he viettävät osan vuodesta paikkakunnalla etänä työskennellen.

– Jos on vain mahdollisuus, tänne muuttaminen on houkuttava tilaisuus. Moni onkin jo löytänyt täältä toisen kotinsa.

www.enontekio.fi

Remember Me