Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 3. vuosineljänneksellä – kaupankäynti hiljeni

Pääkaupunkiseudulla vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat Tilastokeskuksen ennakollisten tietojen mukaan heinä-syyskuussa 0,8 % vuoden takaisesta ja 2,9 % edellisestä vuosineljänneksestä. Hinnat laskivat erityisesti Helsingissä, 1,5 % vuodentakaisesta. Koko maassa hinnat nousivat 0,3 % verrattuna viime vuoteen, mutta laskivat 1,7 % edellisestä neljänneksestä.

“Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat erityisesti suurempien kaupunkien kerrostaloyksiöissä ja -kaksioissa. Kaksioita suurempien kerrostaloasuntojen ja rivitaloasuntojen hintojen nousu on tasaantunut viime vuodesta, mutta hinnat eivät ole kääntyneet laskuun”, kertoo yliaktuaari Anu Rämö Tilastokeskuksesta.

Kolmioiden ja sitä suurempien kerrostaloasuntojen hinnat nousivat heinä-syyskuussa suurissa kaupungeissa 1,2 % ja muualla maassa 0,6 % viime vuodesta. Kerrostaloyksiöiden hinnat puolestaan laskivat suurissa kaupungeissa 3,9 % ja muualla maassa noin prosentin.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjä vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin 14 % vähemmän kuin vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä, jolloin kauppa kävi poikkeuksellisen vilkkaana.
”Kauppamäärissä näkyvät kuluttajien heikentynyt luottamus talouteen ja aikaisempaa alhaisemmat asunnonostoaikeet, vaikkakin kauppamäärät ovat edelleen hyvällä tasolla, kun verrataan koronapandemiaa edeltäneeseen aikaan,” Rämö sanoo.

Uusien asuntojen hinnat olivat nousussa: pääkaupunkiseudulla 5,8 % ja muualla Suomessa 6,3 %. Näin siitä huolimatta, että uusien asuntojen kauppoja tehtiin koko maassa peräti 47 % vähemmän kuin vuotta aiemmin kolmannella neljänneksellä.
”Uusissakin kohteissa hinnat nousivat enemmän perheasunnoissa”, toteaa Rämö.

Remember Me