Ulkomaalin valinta luonnonmukaisesta valikoimasta on helppoa

Vaikka moni tuntee jo levottomuutta päästä aloittamaan kesäkauden ulkomaalausprojekteja, kauden virallisesti avaavat vallitsevat sääolosuhteet. Kun käsiteltävät pinnat ovat kunnolla kuivahtaneet, lämpötilan pysyy kutakuinkin ympäri vuorokauden plussan puolella, ja ilmankosteus on alle 95%, voi Keittomaalilla jo alkaa maalata. Muut pellavaöljypohjaiset maalit kaipaavat vielä hieman lämpimämpää ja kuivempaa säätä, ja yleensä toukokuun ilmat ovat jo hyvinkin suosiollisia maalareille.

Uula Color muovittomat ja hengittävät luonnonöljypohjaiset maalit soveltuvat sekä uusien pintojen käsittelyyn että huoltomaalaukseen, perinne- ja uudiskohteissa. Koska sopivan ulkomaalin valinta on ensisijaisen tärkeä päätös, kokosimme yhteen ulkomaalien koosteen, josta maalivaihtoehtoja on helppo vertailla, ja päättää, mikä maali sopii omaan kohteeseen. Apua maalin valintaan saa aina myös asiakaspalvelustamme.

ULKOMAALIN VALINTA RIIPPUU PITKÄLTI KÄSITELTÄVÄSTÄ PINNASTA

KEITTOMAALI – MAALEISTA EKOLOGISIN

Kun suomalaisia rakennuksia alettiin suojaamaan 1600- ja 1700-luvuilla, se tehtiin keittomaalilla eli tutummin punamullalla, aluksi kaupungeissa, myöhemmin maaseudulla. Keittomaali on maaleista hengittävin ja ekologisin, se valmistetaan keitetystä pellavaöljystä, maaväripigmenteistä ja vehnäjauhoista keittämällä. Se jättää puun täysin mattapintaiseksi ja vanhenee kauniisti kulumalla.

Keittomaali soveltuu erinomaisesti uusiin maalaamattomiin tai vanhoihin aiemmin keittomaalilla maalattuihin sahalautapintoihin, mutta myös höylähirsi- ja höylälautapintoihin. Se ei sovi pinnoille, jotka on aiemmin käsitelty kyllästysaineilla tai öljy-, alkydi- tai muilla maaleilla.

PELLAVAÖLJYMAALI – MAALIEN AATELIA

Öljymaalia on käytetty jo antiikin aikoina puuesineiden maalaamiseen, mutta julkisivujen maalaukseen se otettiin Pohjoismaissa 1700-luvun lopulla, jolloin sitä käytettiin kirkkojen ja kartanoiden maalina. Vanhoihin arvokohteisiin se on edelleen ykkösvalinta, muun muassa Versaillesin palatsin ja Louvren taidemuseon ovien ja ikkunapuitteiden restaurointi on tehty Uula Pellavaöljymaalilla. Pellavaöljymaalimme sävytetään edelleen käsin sävytyspastoilla, jotka valmistamme aidoista maaväripigmenteistä.

Pellavaöljymaali soveltuu käsittelemättömille tai ennestään maalatuille pinnoille, joissa se muodostaa vesihöyryä läpäisevän hengittävän pinnan. Pellavaöljymaalilla maalataan kahteen kertaan ohuelti, mikä yhdessä maalille luontaisen pitkän kuivumisajan kanssa mahdollistaa maalin perusteellisen imeytymisen ja poikkeuksellisen hyvät kestävyysominaisuudet.

PETROOLIÖLJYMAALI – KERTAMAALATTAVA PELLAVAÖLJYMAALI

Petrooliöljymaali on myös vernissasta ja pigmenteistä valmistettu perinteinen hengittävä seinämaali, mutta Pellavaöljymaalista poiketen Petrooliöljymaalilla maalataan kertaalleen runsaalla maalilla. Kuten Pellavaöljymaalillakin, Petrooliöljymaalilla voidaan maalata käsittelemättömiä, teollisesti pohjamaalattuja tai aiemmin öljy- alkydi- tai muovisideaineisilla maaleilla käsiteltyjä pintoja. Kun valitset Petrooliöljymaalin ulkoseinämaaliksi, suosittelemme Pellavaöljymaalia oviin, ikkunapuitteisiin, kaiteisiin, sekä vuori- ja räystäslautoihin.

ROSLAGIN MAHONKI – HIRSIPINNOILLE PARAS

Roslagin Mahonki on vanha nimitys perinteiselle tervasta ja keitetystä pellavaöljystä valmistetulle kuultavalle puupintojen käsittelyaineelle. Roslagin Mahonki on erinomainen valinta hirsipinnoille, sillä se jättää puun syyt ja kuviot kauniisti näkyviin, kunnioittaen näin hirren luonnetta. Muodostamatta puun pintaan kalvoa, Roslagin Mahonki suojaa puupintaa säärasituksilta ja auringonvalolta. Se sävytetään käsin Uulan omilla sävytyspastoilla, jotka valmistetaan aidoista maaväripigmenteistä.

HIRSIPINNOILLE ON OMAT KÄSITTELYOHJEENSA

Me suomalaiset olemme kasvaneet yhdessä metsien kanssa, ja puu on edelleen halutuin materiaali asumuksiin, koska se tarjoaa lämpimän, terveellisen ja elävän kodin. Joka neljäs tänä vuonna rakennettava omakotitalo on tehty hirrestä, ja yhä useampi koulu ja päiväkoti on myös hirsirakenteinen. Paitsi asukkailleen terveellinen, sitoessaan pitkäkestoisesti hiiltä, se on myös ekologinen valinta.

Kohdellaksemme tätä meistä huolehtivaa materiaalia sen ansaitsemalla kunnioituksella, haluamme pitää sen terveenä antamalla sen hengittää. Hengittävillä luonnonöljyillä ja maan omilla pigmenteillä suojattuna puu pysyy vahvana ja kestää kymmeniä, jopa satoja vuosia.

Uusi hirsipinta, erityisesti höylättynä on kuitenkin erittäin tiivis ja sileä, ja se vapauttaa hartseja puun syistä vielä pitkään. Siksi uusille höyläpinnoille on omat käsittelyohjeensa. Yleisesti ottaen uudet höyläpinnat suositellaan käsiteltäviksi ensimmäisenä vuonna vain kertaalleen reilusti ohennetulla maalilla tai käsittelyaineella, ja viimeistelemään käsittely kahden vuoden kuluttua, kun puun pinta on huokoisempi ja pystyy ottamaan lisää maalia vastaan. Tarkemmat käsittelyohjeet löytyvät verkkosivuiltamme jokaisen tuotteen kohdalta.

SEURAA REFERENSSIKUMPPANEIDEMME MAALAUSPROJEKTEJA INSTAGRAMISSA

Valitsimme tammikuussa yhteistyöhön kanssamme joukon upeita referenssikohteita, joiden joukossa on uudiskohteita, huoltomaalauksia ja sisäremontteja. Yhteistyökumppaneidemme projektien etenemistä ja työn tuloksia voi seurata Instagram-tilillämme @uulacolor.

Puuseppä Sanna Ruokola rakentaa tänä kesänä itselleen piirtämänsä tyylikkään modernin lautarakenteisen pientalon järven rantaan Kuhmoisiin. Perheyritys Ruokolan Puu mahdollistaa monien kiinnostavien yksityiskohtien toteuttamisen rakennukseen, ja sisustussuunnittelussakin puu tulee olemaan vallitseva elementti. Sannan oma yritys RUOKO Design valmistaa linjakkaita designtuotteita ja mittatilauskalusteita, jotka kielivät hänen vahvasta visuaalisesta näkemyksestään.

Sanna on suunnitellut käsittelevänsä talon kuusilautaverhouksen Uula Roslagin Mahongilla. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan ulkoverhouslaudat käsitellään irtolautoina ja kiinnitetään käsiteltyinä seinään. Talven aikana Sanna on käynyt paitsi mittailemassa ja suunnittelemassa, myös fiilistelemässä ja haaveilemassa rantatontillaan, ja tuulettaa tunnelmiaan Instagram-tilillään @peikontarha.