Tuusulan uusi lukio ja kulttuuritalo Monio sai Puupalkinnon 2023

Tuusulan kunnan uusi lukio ja kulttuuritalo Monio on saanut vuoden Puupalkinnon 2.11.2023 Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä tilaisuudessa. Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Palkinnon myöntää Puuinfo Oy.

Monio on ensimmäinen kolmekerroksinen hirsikoulu ja yksi isoimmista hirrestä toteutetuista julkisista rakennuksista Suomessa. Rakennuksen koko on 8 773 brm2 ja 8 116 kem2. Investointikustannukset olivat 33,2 M€.

Rakennuksen julkisivut ovat hirttä ja katto sinkittyä peltiä. Pihan puoleisissa sisäänkäyntikatoksissa on tiiliverhous. Välipohjat, pilarit ja vesikattorakenne on tehty puusta, mikä tekee rakennuksesta pitkälti puurakenteisen. Monion rakentamiseen käytettiin 25 kilometriä mäntyä, mikä tarkoittaa noin 4000 puuyksilöä. Rakennuksen lämmitysmuotona on kaukolämpö. Vesikatolle on sijoitettu aurinkokeräimiä yhteensä noin 500 m2. Rakennuksen energialuokka on A.

− Rakennuksen arkkitehtuuri heijastaa ympäröivän entisen varuskunta-alueen ryhdikästä henkeä sekä sen historiallisten rakennusten ominaispiirteitä massoittelunsa, julkisivujensa, materiaaliensa sekä sisätilansa kautta. Hirsirakentamisella on Tuusulassa pitkät perinteet. Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja yhteiskehittäminen oli tärkeässä roolissa: uudenlaista oppimisympäristöä ovat oppimisalueet ja ne kokoava upea aula korkeine sisäkatutiloineen, kertoo kuntakehitysjohtaja Pirjo Sirén.

Monion rakennutti Tuusulan kunta. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi AOR Arkkitehdit Oy ja rakennesuunnittelusta A-Insinöörit Suunnittelu Oy. Pääurakoitsijana hankkeessa oli Lujatalo Oy.

Syksyllä 2022 Monion työmaa palkittiin Rakennuslehden Vuoden työmaa 2022 -palkinnolla. Kilpailuraati nosti valintakriteereiksi kohteen teknisen vaativuuden ja arkkitehtonisen tyylikkyyden, työmaan osallistavan johtamisen sekä rohkeuden ottaa käyttöön uusia toimintatapoja ja seurantamenetelmiä. Rakennus valmistui syksyksi 2023.

− Lukiolaiset ja muut opiskelijat aloittivat Moniossa elokuussa 2023, ja 23.10. alkaneella viikolla vietimme Monion virallista avajaisviikkoa konsertteineen ja kaikille kuntalaisille avoimine ovineen. Moniossa on ehditty isännöidä jo muun muassa eurooppalaista metsäalan päättäjien kokousta. Rakennus on tuonut kauan kaivatut tilat paitsi opetukselle, niin myös kulttuurille ja tapahtumien järjestämiselle, kertoo pormestari Kalle Ikkelä.

Hyrylän entiselle varuskunta-alueelle rakennetussa lukio ja kulttuuritalossa toimivat saman katon alla Tuusulan lukio, Tuusulan Opisto, Tuusulan Kuvataidekoulu, Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto ja Tuusulan kunnan kulttuuripalvelut. Monipuolinen käyttö tuo kaikenikäisiä kuntalaisia yhteen ja kannustaa uuden oppimiseen sekä eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön.

− Monio mahdollistaa monipuoliset oppimistilanteet ja käyttäjien viihtymisen. Rakennuksesta löytyy vetäytymis-, parityö- ja ryhmätyötiloja esimerkiksi vapaata työskentelytilaa pääkatujen yhteydessä. Tiloja voidaan tarvittaessa muuntaa siirtoseinien avulla. Ne skaalautuvat pienten ja suurten oppimistilanteiden ja tilaisuuksien – myös ammattimaisesti järjestettyjen tapahtumien – tarpeisiin, kertoo sivistysjohtaja Tiina Simons.

Remember Me