Topeliuksen jalanjäljillä

Lapuanjoen suussa sijaitseva Uusikaarlepyy on kiehtova sekoitus historiaa ja nykypäivää. Noin 7 500 asukkaan pikkukaupunki tunnetaan Topeliuksen synnyinpaikkana. Lähistöllä käytiin myös kuuluisa Juuttaan taistelu, jossa von Döbeln johti joukkonsa voittoon.

Tänne Kaj Kunnas asettui vaimonsa Mariannen kanssa vuonna 2020. Kaikkiaan 15 olympialaiset selostanut Kunnas ehti Ylellä tekemänsä uransa aikana nähdä paljon maailmaa. Kaksikielisessä Uusikaarlepyyssä kosmopoliittia viehättävät sen eläväinen tunnelma sekä kirjallisuuden ja kulttuurin vahva vaikutus.

– Tämä on asuinpaikkana mitä ihanteellisin: voi asua täysin maalla, mutta lähellä palveluita. Voi istuskella meren rannassa ihastelemassa lintuja, mutta silti kaikki tarvittava löytyy kivenheiton päästä, hän puntaroi.

T-ketju ja elämänlaatu

Keskustan läpi virtaava Lapuajoki vehmaine rantatöyräineen ja pittoreski rakennuskanta luovat viehättävät puitteet asumiseen. Kunnas puhuukin mielellään T-ketjusta: tunnelmasta, turvallisuudesta ja tuttavallisuudesta.

– Passelin kokoisessa kaupungissa on turvaisa ilmapiiri, kun ihmiset tuntevat toisensa paremmin. Maailman megapolit nähtyään se on seikka, jota osaa arvostaa, hän toteaa.

Kunnas reissaa työnsä puitteissa paljon erilaisten kulttuuri- ja musiikkitapahtumien showmasterina ja puhujana, ja on nykyään hän on urheilutoimittajana Discovery  Eurosport kanavalla. Toimivat kulkuyhteydet näyttelevät siten tärkeää roolia. Esimerkiksi Vaasan lentokentälle pääsee Uusikaarlepyystä alle tunnissa.

Toisaalta hyvää arkea on hänen mukaansa myös se, ettei tarvitse välttämättä istua auton rattiin hoitaakseen asioitaan, vaan tarvittavat palvelut sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä.

– Esimerkiksi viime syksynä kävi niin, että minun piti noutaa passini, ottaa rokote ja hoitaa lohjennut hammas kuntoon pikaisesti yhtenä ja samana päivänä. Jossain muualla olisin juuttunut ruuhkaan. Täällä se kaikki vei vain kaksi tuntia, enkä tarvinnut autoa lainkaan, hän toteaa tyytyväisenä.

Vireä ja omavarainen pikkukaupunki

Vielä 20 vuotta sitten Kunnas olisi tuskin uskonut muuttavansa joskus Uusikaarlepyyhyn. Lasten lennettyä pesästä oli kuitenkin muutoksen aika. Tyttäristä yksi asuu tätä nykyä Kanadassa, toinen Ranskassa.

Kunnaksen viikot täyttyvät erilaisista tapahtumista, joissa hän toimii juontajana. Paikkakunnalla sijaitsevassa historiallisessa Juthbackan kartanossa järjestettiin hiljattain esimerkiksi hänen juontamansa Topelius meets Sibelius -kulttuuritapahtuma, jossa Itä- ja Länsi-Suomi löivät kättä musiikin ja kirjallisuuden merkeissä. Kunnas on aina arvostanut Pohjanmaata kulttuuriperinnön ohella myös sen omavaraisuusasteen ja tekemisen meiningin vuoksi.

– Äitini, joka oli toiminut nuorempana lottana, teroitti aina minulle maatalouden merkitystä. Ja onhan se nykyisessä maailmantilanteessa hienoa, jos on omat viljat, vedet ja sähköt, kuten täällä, Kunnas huomauttaa.

Mittavat kansainväliset teollisuusyritykset, Mirka ja Prevex, ovat kaupungille myös tärkeitä ja tuovat kaivattuja veroeuroja. Työllisyystilanne on erinomainen, itse asiassa kaupungissa podetaan jopa työvoimapulaa.
Muutenkin elämän palikat ovat kohdallaan: kuntalaisia hemmotellaan monipuolisilla harrastusmahdollisuuksilla.

– On vaelluspolkuja, hiihtolatuja, jäähallia ja futisareenaa, sekä upeaa hiekkarantaa. Ja nyt myös mökille on meillä lyhyt matka – aiemman 535 km sijasta se on enää 13 km, Kaj Kunnas toteaa lopuksi.