Oliivinvihreä seinämuodostaa kauniin taustan sisustuksen väripilkuille. Kuvassa: Toive 3,5-istuttava sohva, Sessak Lehmus riippuvalaisin, Agadir nukkamatto, Jooa sohvapöytä, Kairo korkea kaappi, Finarte Väre viltti. Seinän sävy Tikkurila S454. Susanna Ranua Veke
Vuoden 2024 isoimpia sisustustrendejä ovat runsas värien käyttö, rento kodikkuus ja oman persoonan vahvempi näkyminen sisustuksessa. Kokosimme tähän 10 ajankohtaista sisustustrendiä, jotka näkyvät huonekalukauppojen valikoimassa. Poimi trendeistä itseäsi kiinnostavat ja yhdistä niitä omaan tyyliisi ja kotiisi haluamallasi tavalla.
Vuoden 2024 keskeiset sisustustrendit
- Rohkea värien käyttö
- Pyöristetyt muodot
- Aito puu ja männyn paluu
- Japanilaista ja skandinaavista harmoniaa
- Runsas kodikkuus
- Ylellinen hotellityyli
- Rosoiset pinnat ja tekstuurit
- Valolla sisustaminen
- Kierrätys ja kerroksellisuus
- DIY – iloa itse tekemällä
1. Rohkea värien käyttö
Epävarmoina aikoina värit tuovat iloa ja voimaa elämään. Suomalaiset ovat viime vuosina lähteneet sisustamaan rohkeasti väreillä. Seinille valitaan maalarinvalkoisen sijasta yhä useammin väriä: erilaisia vihreitä, sinisiä, vaaleanpunaisia sekä lämpimiä beigen ja persikan sävyjä.
Huonekaluissa erityisesti pienemmissä ja edullisemmissa tuotteissa kuten parvekepöydissä ja ruokapöydän tuoleissa suositaan jo rohkeammin värejä. Myös edullisemman hintaluokan sohvissa ja nojatuoleissa värikkäät vaihtoehdot ovat jo syrjäyttäneet hillityt harmaat, beiget, mustat ja valkoiset.
Sekä Tikkurila että Pantone nostivat vuoden 2024 väriksi ovat lämpimän persikkaisen sävyn, joka henkii lämpöä ja lempeyttä. Oranssin ja persikan sävyjen rinnalla sisustusta lämmittävät erilaiset punaiset kuten viininpunaiset ja punaruskeat terrakotan sävyt. Tehosteissa nähdään myös aniliininpunaista ja pinkkiä.

Vihreä on näkynyt sisustuksessa jo pitkään eikä sen suosiolle näy loppua. Seesteinen vihreä vie ajatukset luontoon ja rauhoittaa. Siihen on myös helppo yhdistää muita sävyjä, sillä se toimii sisustuksessa neutraalina pohjana samalla tavalla kuin luonnossa. Tällä hetkellä erityisesti lämmin metsänvihreä ja oliviinvihreä näyttävät ajankohtaisilta.

Pinnalla ovat myös erilaiset ruskeat. Hiekan ja maitokahvin sävyjen rinnalle poimitaan nyt herkullisia nougatin ja karamellin sävyjä sekä suklaanruskeaa. Sinisissä seesteisempien sävyjen rinnalle nousevat sähäkkä koboltinsinen ja välimerellinen turkoosi.

2. Pyöristetyt muodot
Viime vuosien sisustustrendeissä näkyy selkeä siirtyminen kulmikkaista muodoista kohti pyöristettyjä ja kaarevia muotoja. Huonekalujen muhkeat muodot pehmentävät tiloja ja luovat leikkisää, kodikasta tunnelmaa. Pyöristetyt orgaaniset muodot peileissä, printeissä ja sisustusesineissä lisäävät sisustuksen mielenkiintoisuutta.

3. Aito puu ja männyn paluu
Luontotrendi jatkuu vahvana. Luonnon rauhoittavaa vaikutusta tuodaan kotiin niin värimaailman, materiaalien, kuosien kuin kasvienkin muodossa. Puu tuo kotiin luonnonläheistä tunnelmaa ja tuntuu miellyttävältä koskettaa. Aito puu on uusiutuvana ja kierrätettävänä materiaalina myös kestävä valinta.
Perinteinen mänty on tehnyt vahvan paluun huonekaluihin. Vaaleampien puulaatujen rinnalla mänty näyttää taas freesiltä eikä sen ominaispiirteitä maalata peittoon – puun syyt ja oksankohdat saavat näkyä.
Vaalean puun rinnalle on nousemassa myös tumma puu ruskean eri sävyissä
4. Japanilaista ja skandinaavista harmoniaa
Skandinaavinen sisustustyyli on ollut pitkään suosittu niin meillä kuin maailmalla. Entistä ajankohtaisempaa on yhdistää skandinaavisen sisustukseen ripaus japanilaista estetiikkaa ja harmoniaa. Seesteisyyttä ja ajattomuutta tavoittelevan Japandi-sisustuksen keskiössä on luonto, aidot materiaalit ja linjakkuus – elämän rosoisuutta unohtamatta. Japanilaisesta kulttuurista lainattu käsite wabi-sabi peräänkuuluttaa kauneuden näkemistä pienissä ja yksinkertaisissa asioissa, myös epätäydellisyydessä ja elämän jäljissä.

5. Runsas kodikkuus
Vuonna 2024 selkeälinjaisuus ja minimalismi antavat pitkästä aikaa tilaa myös rennommalle ja runsaammalle kodikkuudelle. Tämä voidaan nähdä vastaiskuna liian steriileille ja tarkasti suunnitelluille tiloille. Eri aikakausien tuomat kerrostumat kalusteissa, persoonalliset pienesineet, tyynyvuoret, huolettomasti asetellut tauluseinät, rönsyävät viherkasvit sekä lehti- ja kirjapinot tuovat kodikasta tunnelmaa. Asioiden ei tarvitse olla koko ajan tip top – elämä saa näkyä!
Ilmiön ääripäätä edustavat TikTokissa trendaavat Cluttercore– ja Dopamine Decor -tyylit, joissa koti sisustetaan todella runsaasti tavaroilla, jotka tuovat itselle iloa. Sisustukseen tuodaan huolettomasti aseteltuja tauluseiniä, värien iloista sekamelskaa ja paljon persoonallisia esineitä, joita ei piiloteta kaappeihin vaan tuodaan rennosti esille avohyllyissä ja vitriineissä.
6. Ylellinen hotellityyli
Koteihin ammennetaan ideoita myös hienostuneiden hotellien ylellisestä ja rentouttavasta tunnelmasta. Trendi näkyy erityisesti spa-tyylisissä kylpyhuoneissa sekä ylellisissä makuuhuoneissa. Hotellityyliseen makuuhuoneeseen valitaan muhkea jenkkisänky, joka varustetaan näyttävällä sängynpäädyllä ja pedataan laadukkailla vuodevaatteilla. Hotellimaiseen sisustukseen kuuluvat laadukkaat materiaalit kuten marmori, metalli ja aito puu. Värimaailmassa korostuvat neutraalit luonnonläheiset sävyt sekä tummemmat murretut sävyt, kuten tummansinisen, vihreän ja punaisen sävyt.

7. Rosoiset pinnat ja erilaiset tekstuurit
Koti sisustetaan nyt kaikille aisteille. Sisustuksessa kiinnitetään huomiota visuaalisten seikkojen lisäksi tuoksuihin, äänimaailmaan ja siihen, miltä erilaiset pinnat ja esineet tuntuvat. Käsintehdyt, uniikit tuotteet nousevat sisustuksen katseenvangitsijoiksi ja sisustusta elävöitetään rouheilla pinnoilla ja erilaisilla tekstuureilla. Pörröiset buklee– ja teddypinnat tuovat huonekaluihin tekstuuria ja kodikkuutta. Sisustusesineissä ja vaaseissa nähdään nyt paljon rosoisia, muhkuraisia pintoja. Matoissa erilaiset tuftatut ja leikkaamalla toteutetut kuvioinnit tuovat eloa ja kiinnostavuutta maton pintaan. Ryppyiset pellavat, pörröiset koristetyynyt ja muhkeat taljat viimeistelevät tilan.

8. Valolla sisustaminen
Värien ja tekstuurien rinnalla sisustuksessa kiinnitetään yhä enemmän huomiota valaistukseen. Käytännöllisten seikkojen rinnalla panostetaan erilaisiin tunnelmiin ja suositaan kerroksellista valaistusta. Tämä tarkoittaa erilaisten valonlähteiden, kuten kattovalaisimien, lattiavalaisimien, pöytävalaisimien, seinävalaisimien ja LED-valonauhojen käyttämistä yhdessä. Kun valonlähteitä on useampi, on helppoa tuoda tilaan syvyyttä, luoda erilaisia tunnelmia ja korostaa sisustuksen yksityiskohtia. Uudeksi trendiksi ovat nousseet erilaiset ladattavat valaisimet, joiden avulla on helppo tuoda tunnelmavaloa myös sinne, missä ei ole pistorasioita – vaikkapa laiturinnokkaan, terassille tai kylpyhuoneeseen.

9. Kierrätys ja kerroksellisuus
Ekologisuus ja kierrätys ovat megatrendejä kaikilla elämänalueilla. Koteja tullaan sisustamaan yhä enemmän kierrätetyillä kalusteilla. Uutta ja vanhaa yhdistetään rennosti, mikä tuo sisustukseen visuaalista mielenkiintoa ja syvyyttä. Laadukkailla huonekaluilla on hyvät second hand-markkinat, joten laatuun ja materiaaleihin kannattaa satsata. Esimerkiksi täyspuiset huonekalut kestävät aikaa ja niitä voidaan myös käsitellä tarpeen tullen, esimerkiksi hiomalla, lakkaamalla ja maalaamalla. Ostamisen rinnalla esimerkiksi maton tai taiteen vuokraus nousee kiinnostavaksi vaihtoehdoksi.
10. DIY – iloa itse tekemällä
DIY-ilmiö jatkuu vahvana ja tuottaa ihmisille iloa epävarmoina aikoina. Taloustilanteen kiristyessä edulliset tee-se-itse -projektit ovat fiksu valinta. Taustalla on myös halu luoda jotain uniikkia – persoonallista ja omannäköistä. Veken valikoima on täydentynyt useilla DIY-tuotteilla. Valikoimasta löytyy paljon puuvalmiita tuotteita, joita voi käsitellä esimerkiksi sävyttämällä seinän sävyyn tai muuhun sisustukseen sopivaksi. Verkkokaupassa myydään myös mm. pöydänjalkoja, -kansia ja muita huonekalujen osia oman elämänsä kalustesuunnittelijoille ja puusepille.
Lisätietoja:
Sanna Huovinen
Markkinointi- ja brändijohtaja
Veken Kaluste Oy
040 1978 707, sanna.huovinen@veke.fi