Selvitys: Vuokralla asuminen voi säästää jopa 800 € kuukaudessa omistusasumiseen verrattuna

Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi vertaili omistusasumisen ja vuokra-asumisen kustannuksia eri puolella Suomea. Vertailu paljastaa, että omistusasuminen tulee kuukausitasolla jopa kymmeniä prosentteja edullisemmaksi suuressa osassa Suomea. Pääkaupunkiseudulla tilanne on kuitenkin päinvastainen, sillä vuokralla asuminen voi säästää satoja euroja kuukausittaisissa asumiskustannuksissa.

Vertailu löytyy kokonaisuudessaan täältä: https://www.vertaaensin.fi/blog/omistusasunto-vai-vuokra-asunto 

Ohessa vertailun keskeisimpiä löydöksiä:

  • Helsingin keskustassa 50 neliön kaksion lainanlyhennys ja vastike maksavat jopa 800 euroa vastaavan kaksion vuokraa enemmän. Pääkaupunkiseudulla omistusasuminen on merkittävästi vuokra-asumista edullisempaa vain Vantaan vähemmän keskeisillä postinumeroalueilla.

 

  • Suurimmassa osassa maakuntakaupunkeja omistusasuminen tulee kuukausitasolla edullisemmaksi. Ero omistusasumisen hyväksi on yli 100 euroa esimerkiksi Kajaanissa, Kouvolassa, Hyvinkäällä sekä Kotkan, Porin, Hämeenlinnan, Lahden, Lappeenrannan ja Kuopion keskusta-alueiden ulkopuolella. Poikkeuksia ovat Turku ja Tampere, joiden keskusta-alueilla vuokralla asuminen tulee yli 100 euroa omistusasumista edullisemmaksi.
  • Asuminen vie yli kolmanneksen keskipalkkaisen yksinasujan nettopalkasta Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Vantaalla. Alle viidenneksen asumismenoilla selviävät Kotkassa ja Kouvolassa asuvat asunnonomistajat.