Selvitys: Näin paljon eri sähkösopimusten hinnat laskivat tammikuussa

Sähkövertailusivusto Halvinsähkösopimus.fin vertailutietojen perusteella kiinteiden sähkösopimusten hinnat laskivat tammikuussa lähes 40 %. 

Vuoden alussa tehty pörssisähkösopimus puolestaan oli tammikuussa keskihinnaltaan jopa 60 % halvempi kuin samaan aikaan tehty määräaikainen 2 vuoden sopimus.

Uudet sähkösopimukset ovat nyt halvempia lähes joka yhtiöllä, ja se johtuu sähkön markkinahinnan ja kuluvan vuoden futuurihintojen rajusta pudotuksesta tammikuun aikana.

Määräaikaiset sopimukset nyt 40 % halvempia kuin kuun alussa

Määräaikaisten 2-vuotisten kiinteiden sähkösopimusten hinnat kääntyivät tammikuussa rajuun laskuun.

Vielä 1.1.2023 Halvinsähkösopimus.fin vertailun halvimman 2-vuotisen täysin kiinteän sopimuksen hinta oli 22,62c/kWh. Nyt sama sopimus maksaa vain 13,84c/kWh, joten hinta on tullut alas jopa lähes 40 %.

Vieläkin rajumpi ero on syksyn hintoihin. Syksyllä määräaikaiset 2-vuotiset sopimukset maksoivat monilla yhtiöillä yli 30 senttiä, ja joissain tapauksissa jopa yli 40 senttiä.

Pörssisähkö oli tammikuussa halvin sopimustyyppi

Vuoden alussa tehdyistä sähkösopimuksista pörssisähkö on toistaiseksi osoittautunut selvästi halvimmaksi.

Pörssisähkön keskihinta jäi tammikuussa 8,66 senttiin kilowattitunnilta, ja varsin tyypillisellä 0,40 sentin marginaalillakin hinta on ollut vain n. 9,06c/kWh.

Kun vuoden alussa 2-vuotinen kiinteä määräaikainen sopimus oli vertailussamme halvimmillaan 22,62c/kWh, on pörssisähkö nyt osoittautunut jopa 60 % halvemmaksi.

Jos kuluttaja on onnistunut ajoittamaan sähkön käyttöä halvempiin pörssisähkön tunteihin, on ero voinut olla isompikin.

Ero pörssisähkön hinnassa joulukuuhun verrattuna on vieläkin rajumpi. Joulukuussa pörssisähköstä pulitettiin markkinoilla ALV:n kanssa peräti 27,1c/kWh, joten tammikuun keskihinta on jopa lähes 70 % halvempi.

Futuurien perusteella hinnat pysyvät maltillisina

Sähköfutuurien perusteella hinnat pysyisivät maltillisina myös myöhemmin vuonna 2023. Vuoden keskihinta olisi futuurien 30.1.2023 päätöskurssien perusteella ALVin kanssa noin 9,1 senttiä.

Sähköyhtiöt käyttävät futuureja ostaakseen sähkön etukäteen markkinoilta ja suojatakseen uusien sähkösopimusten hinnat kuluttajille. Näin sähköyhtiöt voivat tarjota kiinteää sähkön hintaa koko sopimuskaudelle, vaikka markkinahinta muuttuisi.

Uusi määräaikainen sähkösopimus perustuu aina ajankohtaisiin sähkön futuurihintoihin, eikä hinta muutu kuluttajalla, vaikka markkinahinta muuttuisi. Näin ollen kiinteä määräaikainen sopimus lukitsee hinnan siihen hintatasoon, mikä sähkömarkkinoilla kulloinkin vallitsee, ja mitä tuleville kuukausille ja vuosille odotetaan futuurien perusteella.

Lue täältä tarkempi selvitys sähkösopimusten hinnoista tammikuussa ja uudet futuurihinnat:

https://halvinsahkosopimus.fi/artikkelit/sahkosopimusten-hinnat-laskivat-tammikuussa

Lisätietoja:

info(at)halvinsahkosopimus.fi

Remember Me