Rakennusalan taantumasta huolimatta Anfra Oy on kasvanut 10 vuodessa suuryritykseksi

Oululainen infra- ja teollisuusrakentaja Anfra Oy on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana poikkeuksellisen nopeasti. Vuonna 2015 perustettu yritys työllistää nykyään yli 250 henkilöä Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa. Kasvu on saavutettu rakennusalan vaikeista suhdanteista huolimatta. Ala on kärsinyt syvästä taantumasta, ja uudisrakentaminen on ollut lähes pysähdyksissä viime vuosina. Anfran alkuvuoden 2025 tilauskanta on historiallisen korkealla, yli 70 miljoonassa eurossa, ja kuluvalle vuodelle ennustetaan lähes 100 miljoonan euron liikevaihtoa. Yhtiö on työntekijöidensä omistama, ja sen perustaja Tomi Puoskari toimii edelleen toimitusjohtajana.

 

Perustajan kokeilusta kasvuyritykseksi

Anfran tarina sai alkunsa kesällä 2013, kun nuori insinööriopiskelija Tomi Puoskari päätti kokeilla yrittäjyyttä kesätöidensä ohessa ilman suuria kasvutavoitteita tai rahoituspakettia. Muutaman vuoden ajan toiminta pyöri pienimuotoisesti, kunnes varsinainen osakeyhtiö A-Perustus perustettiin vuonna 2015 Puoskarin ja muutaman mukaan saadun osaajan voimin. Alkuvuosina A-Perustus erikoistui pientalojen ja rivitalojen perustusten tekemiseen sekä liiketilojen perustustöihin. Ensimmäiset vuodet olivat vaatimattomia, mutta loivat perustan yrityksen arvoille: “työ tehdään kunnolla”, kuten Puoskari on todennut yrityksen perusajatuksesta.

Vuosien varrella yritys laajensi palvelujaan yhä vaativampiin kohteisiin. Valikoimaan tulivat mm. väestönsuojien rakentaminen sekä muut suuremmat betonirakenteet. Toiminnan kasvaessa A-Perustus alkoi saada jalansijaa myös isommissa hankkeissa, kuten teollisuusrakentamisessa. Esimerkiksi yhtiö toteutti Oulussa Junnikkalan uuden sahan betonirakenteet vuonna 2023, noin 4–5 miljoonan euron urakkana. Tällaiset projektit osoittivat, että pienestä perustajayrityksestä kasvoi nopeasti tekijä isompiinkin hankkeisiin.

Kasvua ruokki myös se, että Anfra pystyi tarjoamaan omaa suunnitteluosaamistaan asiakasprojekteihin, tämä ketteryys on edelleen yhtiön kilpailuvaltti erityisesti vaativissa betonirakentamisen kohteissa.

 

Kasvua haastavassa markkinatilanteessa

Rakennusalan viime vuodet ovat olleet haasteelliset, rakennusalan taantuma on pahinta sitten 1990-luvun laman, ja esimerkiksi uudisasuntorakentaminen on ollut syväjäässä. Tästä yleisestä alamäestä huolimatta Anfra on onnistunut kasvattamaan liiketoimintaansa joka vuosi. Yhtiön liikevaihto on kasvanut voimakkaasti: vuonna 2022 liikevaihto oli 38 miljoonaa euroa ja vuonna 2023 jo 54,3 miljoonaa, nousua 42,6 %. Vuoden 2024 liikevaihto nousi edelleen 69 miljoonaan euroon. Anfra on näin vakiinnuttanut asemansa yhtenä rakennusalan nopeimmista kasvajista, samaan aikaan kun moni perinteinen rakennusliike on kamppaillut kannattavuusongelmien ja konkurssien kanssa. Yhtiön johto on korostanut rohkean kokeilemisen kulttuuria ja ennakkoluulottomuutta kasvun ajureina. Koko kymmenvuotisen taipaleensa ajan Anfra on pysynyt kannattavana ja sen talous on erinomaisessa kunnossa, mikä on osaltaan mahdollistanut jatkuvat investoinnit kasvuun ilman ulkopuolisia omistajia.

Ansiokkaasti Anfra on löytänyt kasvua erityisesti infrarakentamisen ja teollisuuskohteiden sektorilta, jotka ovat olleet hieman suhdanneherkkiä asuntorakentamista vakaampia. Viime vuosina yhtiö on toiminut useissa merkittävissä energia- ja teollisuusrakentamisen projekteissa päätoteuttajana. Esimerkiksi vuonna 2023 Anfra sai Oulun seudulla urakan, johon kuului uuden sähköaseman ja usean jakeluaseman rakentaminen sähköverkkoyhtiölle. Korkean profiilin hankkeet infrastruktuurin parissa ovat auttaneet yhtiötä kasvattamaan mainettaan luotettavana toteuttajana, mikä on tuonut lisää kysyntää myös hankalina aikoina. Yhtiön mukaan sen työmaat “ovat yhteiskunnan toimintakyvyn kannalta keskeisiä”, ja vaativissa hankkeissa on pidettävä kiinni aikatauluista ja laadusta tinkimättä, niistä periaatteista Anfra ei ole taantumankaan aikana lipsunut.

 

Laajentuminen Pohjois-Ruotsiin energiainfran rakentajaksi

Merkittävä käännekohta Anfran historiassa oli kansainvälistyminen. Vuonna 2023 yhtiö muutti nimensä A-Perustuksesta Anfra Oy:ksi, mikä kuvasti liiketoiminnan laajentumista pelkistä perustustöistä laajempaan infrarakentamiseen. Nimenmuutoksen myötä avautui ovi myös Suomen rajojen ulkopuolelle: “Halusimme nimen, joka toimii molemmin puolin Pohjanlahtea ja kertoo siitä, mitä tänä päivänä oikeasti rakennamme”, Puoskari kertoi tuolloin. Samana vuonna perustettiin ruotsalainen tytäryhtiö Anfra Nordic AB, jonka kautta yritys suuntasi Pohjois-Ruotsin markkinoille. Pohjois-Ruotsi on viime aikoina ollut suurten teollisuus- ja energiainvestointien keskiössä, ja Anfra halusi olla mukana tässä kehityksessä suomalaisena toimijana.

Strategia tuotti nopeasti tulosta. Jo maaliskuussa 2024 Rakennuslehti kertoi Anfran voittaneen ensimmäisen urakkansa Ruotsissa: Anfra Nordic rakennuttaa 130 kilovoltin sähköaseman Bodeniin Ruotsin Lapissa. Kyseessä on merkittävä energiainfrastruktuurihanke, joka vahvisti yhtiön asemaa Ruotsin markkinoilla. Anfran johdon mukaan oli jopa ”positiivinen yllätys” huomata, miten arvostettuja Suomessa hankitut referenssit olivat Ruotsissa, niiden avulla yritys löysi nopeasti jalansijaa uudessa toimintaympäristössä. Sittemmin Anfra on vakiinnuttanut asemansa Ruotsin puolella erityisesti teollisuus- ja energiainfrarakentajana. Työmaat ovat keskittyneet Pohjois-Ruotsiin, jossa yhtiö hyödyntää Oulun seudulta kumpuavaa betonirakentamisen erityisosaamistaan. Kansainvälistyminen on tuonut Anfralle uutta kasvupotentiaalia tilanteessa, jossa kotimaan rakennusmarkkina on ollut laskussa.

 

Ennätyksellinen tilauskanta juhlavuonna 2025

Kuluvan vuoden alku on ollut Anfralle menestyksekäs. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä yhtiö sai uusia tilauksia yli 50 miljoonan euron edestä, mikä nosti tilauskannan ennätyslukemiin – yli 70 miljoonaan euroon. Toimitusjohtaja Tomi Puoskari ja myyntijohtaja Heikki Pentinpuro arvioivatkin, että Anfra on juhlavuotenaan (10-vuotismerkkipaalun kunniaksi) saavuttamassa lähes 100 miljoonan euron liikevaihdon. Näin ollen, Anfra harppaa uuteen kokoluokkaan: 100 miljoonan euron liikevaihto ja yli 250 työntekijän henkilöstö tarkoittavat, että yhtiö täyttää ison yrityksen tunnusmerkit Suomessa.

Tilauskannan kasvu kertoo osaltaan siitä, että Anfran erikoistuminen energiainfrastruktuuriin ja teollisuusrakentamiseen osuu oikeaan aikaan markkinoilla. Vaikka rakentamisen yleinen suhdanne on ollut heikko, investoidaan energia- ja teollisuussektoreilla voimakkaasti esimerkiksi vihreän siirtymän hankkeisiin, tuulivoimaan ja akkutehtaisiin. Anfran johto uskoo yhtiön olevan hyvin asemoitunut hyötymään tästä trendistä. Anfran osalta suunta on jo ollut vahvasti ylöspäin – yhtiön historian suurin tilauskanta luo vankan pohjan tuleville vuosille, ja myös kannattavuuden odotetaan säilyvän hyvänä kasvusta huolimatta. Yhtiön mukaan sen kasvu on ollut hallittua ja perustuu todelliseen kysyntään, ei riskillä otettuihin projekteihin.

 

Työntekijät omistajina, perustaja edelleen johdossa

Poikkeukselliseksi Anfran tekee paitsi nopea kasvu myös sen omistuspohja. Henkilöstöomistajuus tarkoittaa, että yrityksen menestyksestä hyötyvät suoraan sen omat työntekijät, mikä on vahvistanut henkilöstön sitoutumista ja motivaatiota. Anfran hallinnossa keskeiset roolit ovatkin kokeneiden omien työntekijöiden käsissä, ja päätöksenteossa korostuu pitkäjänteisyys sekä käytännön työn ymmärrys. Tämä näkyy yrityksen arjessa matalana organisaationa ja joustavuutena reagoida työmaiden tarpeisiin ja näistö ominaisuuksista on tullut Anfran kilpailuetu.

Yrityksen perustaja Tomi Puoskari on alusta asti luotsannut Anfraa toimitusjohtajan roolissa. Hänen yrittäjätarinansa, yhden miehen kokeilusta monikansallisen kasvuyrityksen johtoon, on harvinainen menestystarina alan nykytilanteessa. Puoskari on pitänyt kiinni yhtiön alkuperäisestä filosofiasta kasvun keskelläkin: laadusta ei tingitä, ja jokainen projekti pyritään viemään maaliin sovitussa aikataulussa. Hänen mukaansa jatkuva kehittäminen ja ennakkoluuloton tekeminen ovat olleet avainasemassa Anfran menestyksessä.

Kymmenvuotiaan Anfran tulevaisuudennäkymät ovat valoisat. Yritys on osoittanut kykynsä kasvaa vaikeinakin aikoina ja tehnyt sen kannattavasti. Vakiintunut asema energiainfran ja teollisuusrakentamisen erikoisosaajana sekä jalansija Pohjois-Ruotsin kasvumarkkinoilla antavat hyvät lähtökohdat seuraavalle vuosikymmenelle. Mikä tärkeintä, Anfra on näyttänyt esimerkkiä siitä, että suomalainen, työntekijöidensä omistama rakennusyritys voi menestyä myös haastavassa markkinasuhdanteessa, kunhan perusasiat tehdään kunnolla alusta lähtien.

Remember Me