Puhtaasti kasvava Leppävirta

Leppävirta on luonnonkaunis puhtaan teollisuuden kunta, johon uudet kiertotalousyritykset ja jo pidempään tuloksellisesti toimineet yritykset houkuttelevat uutta työvoimaa. Kunta, jossa teollisuus työllistää vielä vuosikymmenten kuluttuakin, ja jonka kädenjälki on positiivinen taloudelle, ympäristölle ja ilmastolle.

Leppävirralla asuu noin 9 500 asukasta. Kuntaa halkova 5-tie toimii Pohjois-Savon alueen kasvu- ja kehityskäytävänä. Lyhyen ajomatkan päässä pohjoispuolella naapurina on yliopistokaupunki Kuopio, ja eteläisenä taas Pohjois-Savon vientiveturi Varkaus. Leppävirran kunta panostaa voimakkaasti yritystoimintaan ja on valittu Pohjois-Savon yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi vuosina 2020 ja 2021.

Leppävirran kunta on yksi harvoista jo hiilinegatiivisista kunnista. Leppävirralla hiilinegatiivisuus nähdään aitona voimavarana, teollisuus menestyy ja työpaikkoja on runsaasti tarjolla. Uuden talouden työntekijät ja uusien yritysten perustajat löytävät luonnon syleilemistä vireistä kylistä elämisen laatua, johon kaupungeissa on varaa vain harvalla.

Vahva panostus hyvinvointipalveluihin

Kuntakeskus tarjoaa runsaasti kulttuurielämyksiä, kuten klassisia konsertteja ja eturivin bändien keikkoja sekä ammattiurheilijoidenkin arvostamat puitteet liikunnan harrastamiseen. Kunnassa on panostettu vahvasti ympärivuotisiin liikunta- ja hyvinvointipalveluihin. Vesileppiksen alueella toimii hotellin yhteydessä sisäliikunta- ja monitoimiareena, sekä keilahalli. Hotellin läheisyydestä löytyvät lisäksi uimahallikylpylä ja jäähalli.

Liikuntakeskuksen ympäristön huikeissa maisemissa risteilee useita ulkoilupolkuja ja talvisin hiihtolatuja. Läheinen seikkailupuisto on yksi kesäkauden suosikeista. Aivan läheltä löytyy moderni tekonurmikenttä, joka soveltuu yleisurheilun harrastamiseen.

Kyseessä on upea palvelukeskittymä, jossa sekä kuntalaisten että matkailijoiden palvelut ovat hyvin kompaktilla alueella. Kunnalliset palvelut on järjestetty hyvin. Kunnassa on tarjolla mm. korkeatasoiset koulut. Leppävirran kirkonkylän uusi, reilun 300 oppilaan alakoulu valmistui vuonna 2018 ja Leppävirran lukio on ollut useana vuonna laatuvertailun kärkisijoilla.

Uusi päiväkoti ja kirjasto sijaitsevat keskusta-alueella. Maaseutumaisena kuntana Leppävirralla on useita taajamia, joissa toimii virkeitä kyläkouluja.

Tontteja Unnukan vesistön vaikuttavissa maisemissa

Tonttitarjonta on erittäin houkutteleva. Keskustan eteläpuolella, Ukonniemen luonnonkauniilla asuinalueella, on tarjolla 28 omakotitonttia, joista osa on omarantaisia. Myös useilta kuivan maan tonteilta on järvinäköala. Maisemallisesti hieno alue on aivan palveluiden läheisyydessä. Tonttitarjontaa löytyy runsaasti eri puolilta kuntaa, myös maaseudulta.

Maalla asumisen kulta-aika

Maallemuuton esteitä on Leppävirralla pyritty ratkomaan Maaseudun uudet asumisratkaisut (MASU) -hankkeessa, jonka toimenpiteisiin voi tutustua verkkosivuilla maallemuutto.fi.