Pornainen – luonnollisesti lähellä

Pornainen – luonnollisesti lähellä

Hakeutuminen entistä väljempään ja luonnonläheisempään asuinympäristöön on tämän päivän vahvimpia trendejä, osin ehkä koronan vaikutuksesta, mutta myös muuten.

Tämä näkyy myös Uudellamaalla sijaitsevassa Pornaisten kunnassa, joka on kuin pala suomalaista maaseutuidylliä parhaimmillaan. Ei mikään ihme, että juuri täällä on kuvattu aikoinaan lukuisia Suomi-filmejä. Kylän läpi virtaava Mustijoki on suosittu melontakohde vaikuttavine koskipaikkoineen myös matkailijoiden parissa. Pääkaupunkiseudun läheisyys ja lyhyet matkat lähikuntiin ovat selkeä etu. Pornaisista matkaa Helsinkiin vain 45 minuutissa ja lähikuntiinkin vain 15–20 minuutissa. Helsingin lentoasemalle pääsee 40 minuutissa.

Tietoliikenneyhteydet ja pääkaupunkiseudun läheisyys

Laajojen peltoaukeiden ja jylhien mäkien kunnassa luontoarvojen vaaliminen ja vesistöjen puhtaudesta huolehtiminen ovat sydämen asia. Vaikka kunnasta osa onkin haja-asutusaluetta, lähes 90 % asutuksesta on kunnallistekniikan piirissä. Luku on harvinaisen korkea tämän kokoluokan kunnaksi, ja johtuu määrätietoisesta panostuksesta asumisen mukavuuteen.

– Tonttihankintojen kriteereissä näyttää tätä nykyä painavan entistä enemmän myös toimivat tietoliikenneyhteydet, kunnanjohtaja huomauttaa.

Reilun 5 000 asukkaan Pornainen on pieni, mutta vireä kunta. Strategiana on ollut, että uusia asuinalueita kaavoitettaessa on kunnallistekniikan ohella vedetty myös valokuitu etätöiden ja -opintojen mahdollistamiseksi.

– Haluamme vaalia maaseutumiljöitä, mutta samalla rakentaa tarvittavia palveluilta kasvaviin tarpeisiin. Kunnassa onkin investoitu niihin voimakkaasti viime vuosina, kunnanjohtaja kertoo.

Kunnanjohtaja Hannu Haukkasalo Mika Waltarin sillalla.


Positiivinen vire näkyy väestön kasvuna

Takana on viime vuosien hiljainen aika ja nyt kauppaa tehdään viikoittain. Eniten muuttoliikettä on pääkaupunkiseudun
ympäryskunnista Porvoosta, Espoosta, Vantaalta, Järvenpäästä ja Keravalta. Muuttoliike kunnan sisällä on myös kiihtynyt. Monen paikkakuntalaisen tarpeet ovat muuttuneet ja ihmiset haluavat muuttaa pienempään uudiskohteeseen.

– Moni yllättyykin kuinka nopeasti vanha kiinteistö menee kaupaksi, sillä toiset paikkakunnalle muuttavat lapsiperheet etsivät mielellään asuinpaikkaa jo rakennetusta ympäristöstä, Haukkasalo kuvailee.

Kunta on tämän vuoksi lisännyt tarjontaa ja kaavoittanut entistä enemmän myös pienempiä omakotitalotontteja Pellavarinteen alueella. Näille tonteille kunta myöntää 2 kuukauden varauksia ilman asiakkaan taloudellista sitoumusta.
Positiivinen muuttovire näkyy väestön ja lapsimäärän kasvuna. Laadukkaat palvelut myös lapsiperheille ovat tärkeitä ja niinpä kunta on panostanut vahvasti koulujen ja päiväkotien uusimiseen. Riittävällä välimatkalla pääkaupunkiseutuun on Haukkasalon mukaan hyvät puolensa. Kunta on kasvanut sopusointuisesti, eikä Pornaisissa ole nähtävissä isojen paikkakuntien lieveilmiöitä.

– Rauhallinen elämän tempo kaukana kiireestä ja hälinästä sekä turvallinen ja puhdas asuinympäristö ovat juuri Pornaisille ominaisia ja niitä moni arvostaa tänä päivänä, Haukkasalo summaa.

www.pornainen.fi