Lapsiystävällinen Nurmes

Nurmes sijaitsee kolmen maakunnan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kainuun yhtymäkohdassa, suuren Pielisen järven vaikuttavissa rantamaisemissa.

Nurmeksesta on loistavat kulkuyhteydet niin Joensuuhun, Kuopioon, Iisalmeen, Kajaaniin kuin Kostamukseen, joihin kaikkiin on täältä 125 km.

– Kyse on Itä-Suomen mittakaavassa tarkasteltuna todella hyvästä strategisesta solmukohdasta – meille on helppo muuttaa ja tulla myös töihin, kaupunginjohtaja Asko Saatsi toteaa.

Valtimon kanssa muutama vuosi sitten tehty kuntaliitos on tuonut monia etuja. Kaupunki onkin panostanut vahvasti kuntalaisten palveluihin ja alueen elinvoiman kehittämiseen. Yritykset tarjoavat eri alojen työpaikkoja, mikä tekee Nurmeksesta houkuttavan vaihtoehdon muuttoa harkitseville. Vetovoimaisimpana keihäänkärkenä on vihreän teollisuuden alue. Yritystontteja on myös alueella tarjolla hyvin.  

Lapsiystävällinen Nurmes

Panostus lapsiperheisiin

9 500 asukkaan Nurmes on lähtenyt määrätietoisesti rakentamaan hyvää lapsiperhearkea. Kyse on tarkoin harkitusta linjauksesta. Tänä vuonna kaupunkiin syntyykin peräti 72 vauvaa, mikä on väkilukuun suhteutettuna loistava tulos.

– Tarjoamme kuntalaisille kiinteän vauvarahan per lapsi, ja mikä poikkeuksellista, maksamme myös synnyttäjän keskussairaalamaksun, Saatsi valottaa.

Muutenkin panostus lasten hyvinvointiin on vahva. Nurmeksen koulut ja päiväkodit ovat kaikki hyvässä kunnossa. Korjaustyöt on saatettu loppuun ja kaupunkiin on valmistunut myös kaksi uutta päiväkotia.

Lapsille on tarjolla lisäksi niin sanottu juniorikortti. Se oikeuttaa lapsen 50 prosentin korvaukseen ohjatusta harrastuksestaan. Kortti jaetaan kaikille lapsille kouluissa ja kukin perhe voi käyttää sen lapsensa harrastuksen hyväksi haluamallaan tavalla. Näiden ohella Nurmes maksaa vielä pientä kotihoidon kuntalisää. Lapsiperheiden taloudelliset edut ovat siten merkittävät.

Kaupungissa on kaikkiaan viisi päiväkotia sekä kolme koulua. Niiden lisäksi Nurmeksessa toimii lukio sekä toisen asteen ammatillinen oppilaitos Riveria, jossa on peräti kuusi koulutuslinjaa. Suurin niistä on metsäkonelinja, josta valmistuu metsäautojen, puutavara-autojen sekä harvesterien kuljettajia. Positiivisen muuttovireen innoittamana Nurmes on kaavoittanut tontteja eri asukasryhmien tarpeisiin.

– Juuri nyt meillä on viitisenkymmentä omakotitonttia vapaana, lisäksi löytyy myös kerrostalo- ja rivitalotontteja, Saatsi kertoo.

Kunnallistekniikka on tuotu kaikkien tonttien rajoille. Valokuituyhteydet hoitaa Pielisen verkko-osuuskunta, johon kuuluvat myös naapurikunnat Lieksa ja Juuka. Nurmes soveltuukin loistavasti myös etätöiden tekemiseen. Viimeisimpänä edistysaskeleena Nurmeksen keskustaan avattiin 5G-verkko. Kaupunginjohtaja toivottaakin lapsiperheet, mutta myös muut kiinnostuneet tervetulleiksi tutustumaan viihtyisään Nurmekseen.

www.nurmes.fi