Kotitöiden inhokit ja suosikit selvillä

Kuva: Shutterstock

 

Kotityöt ovat väistämätön osa jokaisen arkea. Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa, että suosikkiaskareet vaihtelevat paitsi sukupuolen ja iän mukaan, myös alueellisesti. Ylivoimaista lempipuuhaa kautta Suomen on ruoanlaitto, kun taas inhokkilistan kärkeen kipuavat ikkunoiden pesu ja vessanpöntön puhdistus.

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa, että ruoanlaitto on suomalaisille kaikkein mieluisin kotityö sukupuolesta ja asuinpaikasta riippumatta. Kaikista kyselyyn vastanneista 36 prosenttia nimeää ruoanlaiton omaksi lempikotityökseen. Kolmen kärkeen kiilaavat myös pyykinpesu ja imurointi.

Sen sijaan kevätaurinkokaan ei inspiroi suomalaisia ikkunanpesuun, joka nousee kotitöiden inhokiksi kautta Suomen. Ikkunoiden puunauksesta pitää vähiten lähes joka neljäs (22 %) tutkimukseen vastanneista – tulos ohittaa jopa vessanpesun, josta pidetään toiseksi vähiten (12 % vastaajista). Kolmospaikalta löytyy vaatteiden silittäminen.

 

Pyykinpesu on naisten lempiaskareita, nuoret imuroivat innokkaimmin

Kotionnellisuus-tutkimus osoittaa, että eri sukupuolten välillä eniten eroa tekevä kotityö on pyykinpesu. Sen nimeää mieluisimmaksi kotityöksi joka neljäs nainen, miehistä vain ani harva eli 5 prosenttia vastaajista. Miehet sen sijaan viihtyvät keittiössä: peräti 40 prosenttia miesvastaajista kertoo ruoanlaiton olevan lempipuuhaansa kotona.

Nuorimmille vastaajille (18–24-vuotiaat) mieluisimpia kotitöitä ovat imurointi (16 %) sekä roskien vienti (11 %), joista erityisesti roskien vienti nousee selvästi yli yleisen keskiarvon. Ruoanlaitto taas kiehtoo nuoria ikäryhmistä vähiten.

 

Itä-Suomessa rakastetaan ruoanlaittoa, Hämeessä karsastetaan silitystä

Suomen suosituimman kotityön, ruoanlaiton, suosio korostuu vieraanvaraisesta ruokakulttuuristaan tunnetussa Itä-Suomessa. Karjalaisista vastaajista lähes puolet (43 %) nimeää ruoanlaiton itselleen mieluisimmaksi kotityöksi.

Satakunnassa täytetään ja tyhjennetään tiskikonetta selvästi muita innokkaammin. Sen sijaan vessanpöntön puhdistus löytyy toisesta ääripäästä. Jopa 26 prosenttia kyselyyn vastanneista satakuntalaisista nimeää sen inhokkikotityökseen, erottaen maakunnan tältäkin osin muusta Suomesta.

Hämeessä puolestaan vaatteiden silittäminen nousee inhokkilistan kärkisijoille heti ikkunoiden pesun jälkeen. Innokkaimmin imurinvarteen tartutaan Kymenlaaksossa ja pyykkikoneen pyörittäjät löytyvät pääkaupunkiseudulta ja Varsinais-Suomesta.

***

Asuntosäätiön vuotuisessa Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitetään suomalaisten onnellisuuden lähteitä ja erityisesti kodin merkitystä onnellisuuteen. Väestökattavaan tutkimukseen osallistuu tänä vuonna 2 177 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia.

Remember Me