Käänne parempaan tapahtuu Suomen asuntomarkkinoilla jo ensi kevään aikana

Suomen asuntomarkkinoiden lokakuussa alkanut alavire ja asuntokauppojen määrän raju lasku jatkuvat ensi kevääseen. Markkinatilanne alkaa normalisoitua viimeistään loppukeväästä ihmisten sopeuduttua uuteen korko- ja hintatasoon ja aktivoiduttua jälleen asunnon vaihtoon ja ostoon liittyen. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ennustaa vanhojen asuntojen kaupan laskevan ensi vuonna korkeintaan viisi prosenttia ja hintojen 2–4 prosenttia koko maassa.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen uskoo Suomen asuntomarkkinoilla tällä hetkellä vallitsevan alavireen päättyvän ensi keväänä. Viimeistään loppukeväästä tapahtuu muutosta parempaan. Hän ennustaa vanhojen asuntojen kauppamäärän laskevan Suomessa ensi vuonna korkeintaan viisi prosenttia ja uusien asuntojen 5–10 prosenttia.

– Myös asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna. Oma ennusteeni on, että hinnat tulevat koko maassa alaspäin 2–3 prosenttia ja pk-seudulla 3–4 prosenttia. Helsingissä ja pk-seudulla hinnat laskevat todennäköisesti jonkin verran enemmän kuin muualla Suomessa, sillä koronan ensivaiheen jälkeen halutuimmilla asuinalueilla markkinat ylikuumenivat ja asuntojen hinnat nousivat paikoin ennätyksellisen paljon, kertoo Rantanen. – Nyt kun pk-seudullakin on tarjontaa selvästi enemmän kuin vielä viime vuoden lopulla, asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet ja se vaikuttaa hintoihin. Sama trendi tulee jatkumaan ensi vuonnakin. Hinnat eivät kuitenkaan laske kaikilla asuinalueilla tai kaupunginosissa. Edelleen halutuimmilla alueilla, joissa tarjontaa on suhteessa vähemmän, hintakehitys voi olla jopa hieman plussalla.

Jukka Rantanen, Sp-Koti Oy:n toimitusjohtaja

– Myytävien kohteiden määrä tulee ensi vuonna kasvamaan entisestään. Tarjonnan lisääntyminen merkitsee paitsi myyntiaikojen pidentymistä, myös alueellista eriytymistä kaupunkien ja kasvukeskusten sisällä. Vielä viime vuonna, kun tarjontaa oli aivan liian vähän kysyntään nähden, kaikki myyntiin tulleet asunnot kävivät hyvin kaupaksi sijainnista riippumatta. Jatkossa tarjonnan lisääntyminen tulee vaikuttamaan negatiivisesti vähemmän haluttujen asuinalueiden ja kaupunginosien asuntojen myyntiin. Niissä myös asuntojen hinnat laskevat enemmän.

Kaupungistuminen ja alueellinen eriytyminen voimistuvat

– Koronan aikana kaupungistuminen hidastui ja kaupunkien kehyskunnat vetivät perheitä puoleensa Nurmijärvi-ilmiön tapaan. Jatkossa kaupungit ja kasvukeskukset vetävät jälleen kehyskuntia enemmän asukkaita puoleensa. Kaupungistuminen lisääntyy, ja muuttuneessa markkinatilanteessa ympäristöalueet tulevat kärsimään jonkin verran.

– Työpaikat ohjaavat muuttoliikettä, sillä suurin osa suomalaisista haluaa asua lähellä työpaikkaa. Niissä kaupungeissa, joissa on menestyvää teollisuutta ja työpaikkoja tarjolla, asunnot käyvät kaupaksi, eikä niiden hintatasoon ole odotettavissa merkittävää muutosta. Pk-seudulla tilanne on toinen siinä mielessä, että monet joutuvat kulkemaan töihin etäämmältä. Osa työpaikoista on matalapalkka-aloilta, ja omistusasuminen ja vuokrat ovat palkkatasoon nähden kalliita. Pk-seudun ympäristökunnat tulevat tästä johtuen säilyttämään muuta maata paremmin elinvoimaisuutensa.

– Tulevaisuudessa raideliikenteen olemassaolo määrittää entistä enemmän asuinpaikkojen haluttavuutta, sillä junalla ja metrolla kulkeminen on nopeaa, ekologista ja kohtuuhintaista.

Loma-asuntojen kauppa laskee ensi vuonna 5–10 prosenttia

– Loma-asuntokauppa on laskenut tänä vuonna marraskuun alkuun mennessä 26,5 prosenttia viime vuodesta. Se on selvästi vähemmän kuin alkuvuoden 35–40 prosentin laskuennusteeni. Kauppoja olisi tänä vuonna tehty enemmän, jos tarjontaa vain olisi ollut enemmän, kertoo Rantanen.

– Loma-asuntojen ja mökkien osalta tarjonnan kehitystä on vaikea ennakoida. Pidän kuitenkin mahdollisena, että keväällä mökkejä voi tulla myyntiin lainarahalla koronavuosien aikana hankkineilta mökinomistajilta. Voi olla, että joidenkin on pakko laittaa mökki myyntiin nousseiden korkokustannusten sekä energian hinnan vuoksi.

– Kesämökkien ja loma-asuntojen keskihinnoissa tulemme ensi vuonna näkemään korkeintaan 2–3 prosentin laskua. Silloinkin hinnat ovat edelleen noin kuusi prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuonna 2020, toteaa Rantanen. – Niin loma-asuntojen kuin omakotitalojen ja pientalojen kaupassa lämmitysmuodolla ja energiatehokkuudella tulee olemaan entistä suurempi merkitys ostajalle. Kohteiden, joissa on kallis öljy- tai sähkölämmitys, haluttavuus ja hinnat jatkavat laskuaan.

Remember Me