IKEA lanseeraa Latinalaisen Amerikan juhlaperinteistä syntyneen ÖMSESIDIG-malliston, joka juhlistaa yhdessäoloa

IKEA toi yhteen yhdeksän latinalaisamerikkalaista luovan alan ammattilaista ja loi yhteistyössä heidän kanssaan rajoitetun ajan myynnissä olevan ÖMSESIDIG-mallistonLatinalaisen Amerikan juhlaperinteistä inspiraationsa saanut tuotekokoelma sisältää muun muassa kauniita astioita ja koriste-esineitä sekä värikkäitä tekstiilejä, jotka virittävät kodin juhlatunnelmaan. Tuotteet tulevat saataville IKEA-tavarataloihin huhtikuussa.

ÖMSESIDIG on uusi juhlateemainen IKEA-mallisto, joka on saanut vaikutuksia Latinalaisen Amerikan perinteistä. Mallisto on suunniteltu yhdessä meksikolaisten, chileläisten ja kolumbialaisten luovan alan ammattilaisten kanssa, joista kukin toi suunnittelutyöhön omia rikastuttavia näkemyksiään.

IKEA pyrkii aina oppimaan uutta siitä, miten ihmiset elävät kotonaan eri puolilla maailmaa. Avautuminen uusille markkinoille on mahdollistanut myös uudenlaisten näkökulmien ja ilmaisun oppimisen IKEA-suunnittelussa. ÖMSESIDIG-mallisto luotiinkin suorassa yhteydessä paikallisiin osaajiin muun muassa suunnittelun, muodin, taiteen, ruoan ja arkkitehtuurin aloilta. Tämä yhteistyön lähtökohta näkyy myös malliston nimessä: ruotsin kielen sana ÖMSESIDIG viittaa vastavuoroisuuteen, mikä kuvastaa IKEA-tuotesuunnittelijoiden ja paikallisten taiteilijoiden välillä olevaa molemminpuolista kiinnostusta yhdessä luomiseen ja toisiltaan oppimiseen.

”Halusimme nähdä, mitä seuraa, kun erilaiset kulttuurin, käsityön ja ilmaisun perinteet sekä avantgardistisen suunnittelun ja taiteen maailmat kohtaavat. Lopputulos on upea mallisto, jossa yhteistyökumppaniemme moninaiset lahjat pääsevät esiin, ja jonka suunnittelussa jokainen mukana ollut sai ammentaa omia lähestymistapojaan”, kertoo Friso Wiersma, suunnittelija, IKEA of Sweden.

Viihtyisää tunnelmaa ja perinteiden rikkautta

Mallisto koostuu tuotteista, jotka innostavat ihmisiä kokoontumaan yhteen ruoan ja musiikin ympärille. Tuotteet ovat omiaan luomaan kutsuvan juhlatunnelman paikasta tai budjetista riippumatta. Kokoelma koostuu esimerkiksi laseista ja astioista, riisipaperisista lampunvarjostimista, paperisista koriste-esineistä, tyylikkäästä puujakkarasta, erilaisista puuvillaisista tekstiileistä ja kylmälaukusta. Tekstiileissä käytetty puuvilla on joko kierrätettyä tai kasvatettu käyttäen vähemmän vettä ja torjunta-aineita. Lisäksi mallistoon kuuluu kaksi erilaista ja uniikkia versiota IKEA FRAKTA -kassista sekä kolme erilaista etupaneelia Wi-Fi-kaiuttimella varustettuun SYMFONISK-kehykseen.

Inspiraationa tanssi, karnevaalit ja juhlamuistot

ÖMSESIDIG-malliston tarkoituksena on tuoda esiin Latinalaisen Amerikan eri perinteiden rikkautta kulttuurin, käsityön ja ilmaisun osa-alueilta ja tätä kautta kuvastaa sekä alueen rikkaita kontrasteja että yhdistäviä elementtejä. Suunnittelutyö pohjautui kunkin suunnittelijan omaan näkökulmaan ja lähestymistapaan.

Tuotesuunnittelija Abel Cárcamo Segovian keittiövälineiden kaareviin linjoihin ja vapaasti soljuvaan muotomaailmaan on haettu innoitusta Chilen kansallistanssista, cuecasta. ”Kun pohdin, millaisen tarinan haluaisin kertoa, ymmärsin haluavani korostaa tanssin merkitystä chileläisessä kulttuurissa. Minun piti keksiä, miten voisin kanavoida perinteisen cuecan liikkeen ja rytmin suunnittelutyöhöni”.

Nicolás Riveron suunnittelema puuvillainen ÖMSESIDIG-pöytäliina tuo mallistoon ripauksen hiljaisempaa ja melankolisempaa estetiikkaa Andien jylhien vuorten viileän värimaailman innoittamana. Trini Guzmánin ja Diana Ordóñezin tuotteet taas ovat asteen värikkäämpiä, ja heidän tekstiileissään ja koristeissaan on rohkeita sekä vivahteikkaita kuvioita, joihin on haettu inspiraatiota lasten leikeistä ja räiskyvästä karnevaalikulttuurista.

”Käytän mielelläni värejä kaikessa taiteessani, jotta ihmisille tulisi sellainen tunne, että he ovat karnevaaleissa kanssani. Väri on energia, jota jokainen tuo mukanaan juhlaan”, sanoo kolumbialainen taiteilija Diana Ordóñez.

Meksikolaisen tuotesuunnittelija Liliana Ovallen tuotteisiin kuuluvat tyylikäs massiivimäntyinen jakkara, limen muotoinen tarjoiluvati ja karahvi sekä erivärisiä laseja, jotka on suunniteltu tuomaan eloa ja valoa erilaisiin juhliin. Innoitusta Ovalle on saanut lapsuutensa perhejuhlista ja niiden muistoista. ”Saan inspiraatiota valmisteluista, musiikista ja koristeista. Ne liittyvät vahvasti lapsuuteni meksikolaisiin perinteisiin, jotka tekevät jokaisesta kokoontumisesta ainutlaatuisen. Tämä yhteistyö antoi minulle vapaat kädet tutkiskella tuota yhteyttä ja kehitellä leikkisää muotokieltä. Halusin välittää iloisten hetkien tunnelmaa, johon kuuluvat niin limeä notkuvat pöydät kuin värikkäät piñatan palaset juhlien jälkeen”.

Tuotteet ovat saatavilla IKEA-tavarataloissa ja -verkkokaupassa huhtikuussa.

Remember Me