IKEA ja Marimekko tuovat markkinoille pohjoismaista muotoilua ja hyvinvointia yhdistävän BASTUA-malliston

IKEA ja Marimekko tuovat markkinoille BASTUA-malliston, joka on saanut inspiraationsa pohjoismaisesta luonnosta, hyvinvoinnista ja itsestä huolehtimisesta. Rajoitetun ajan saatavilla olevaan mallistoon kuuluu 26 tuotetta, esimerkiksi tekstiilejä värikkäissä kuoseissa, lasituotteita ja huonekaluja. Kokoelma on saatavilla maailmanlaajuisesti maaliskuusta 2023 lähtien. 

IKEA BASTUA -yhteistyömallisto yhdistää IKEA-asiantuntijuuden kodin sisustamisessa Marimekon kuvio-osaamiseen, juhlistaen hyvinvointia lisäävien tapojen tuomaa iloa ja nautintoa. Nimi BASTUA on ilmaisu saunalle Ruotsin Smålandissa, jossa IKEA perustettiin. Kokoelman inspiraationa toimivat hyvinvointirituaalit ja pohjoismainen saunakulttuuri, mutta tuotteet on suunniteltu muuhunkin käyttöön, kuten lämpimistä kesäpäivistä nauttimiseen järvellä, tai kylpyhuoneeseen luomaan tunnelmaa omaan rauhalliseen hetkeen pitkän päivän jälkeen.

“Yhteistyö Marimekon kanssa tuntui luonnolliselta valinnalta, sillä jaamme halun auttaa ihmisiä rakentamaan parempaa arkea kotona – IKEA BASTUA -mallistossa se alkaa keskittymällä hyvinvointiin”, kertoo Henrik Most, luova johtaja, IKEA of Sweden. ”Yhteistyömme tuo päättymättömän kesän tunnelmaa ja pohjoisen luonnon yksinkertaista, esteettistä kauneutta huonekaluihin sekä kodintuotteisiin.”

BASTUA-mallistossa nähdään rohkeita, kauniita kuvioita, jotka kuvastavat luontoa ja saunaympäristöä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Marimekko on suunnitellut kuosikokonaisuuden yksinomaan yhteistyömallistoa varten. Marimekon tarkoituksena on voimaannuttaa ihmisiä olemaan oma itsensä ja tuoda iloa arkeen rohkein värein ja kuvioin. Yksi keskeisistä kuvioista on saanut inspiraationsa suurista, sisustuksellisista raparperin lehdistä, joita toisinaan kasvaa saunojen läheisyydessä. Kuvio on nähtävissä malliston kuudessa eri tuotteessa, kuten ikonisessa FRAKTA-kassissa.

”Marimekon suomalaiset juuret ja yhteys saunakulttuurin historialliseen alkuperään olivat suunnittelutyön ja BASTUA-kuvioiden luomisen lähtökohtana”, sanoo Rebekka Bay, Marimekon luova johtaja. ”Marimekon tarkoituksena on tuoda iloa ihmisten jokapäiväiseen elämään rohkeiden väriensä ja designinsa avulla, ja olemme innossamme nähdessämme tämän tavoitteen toteutuvan IKEA-yhteistyössä.”

Mallisto sisältää muun muassa tekstiilejä värikkäissä kuoseissa, lasituotteita ja huonekaluja. Kylpytakit, pyyhkeet ja kaikkien aikojen ensimmäinen IKEA-mallistossa nähtävä saunakiulu ovat tuotteita, joita perinteisesti käytetään saunomisen yhteydessä, kun taas muita tuotteita voi käyttää ennen tai jälkeen saunomisen. Tällainen hetki voi olla kevyen aterian nauttiminen vilvoittelun yhteydessä, rauhalliseen tunnelmaan laskeutuminen lattiatyynyllä istuen tai BASTUA-kynttilän sytyttäminen.

BASTUA-malliston tuotteiden inspiraationa on ollut myös pohjoismainen huonekalusuunnittelu. Kokoelman monipuoliset ja yhteensopivat tarjottimet sekä lasiastiat täydentävät klassista apupöytää, jonka avulla arkisiinkin naposteluhetkiin voi tuoda ripauksen pohjoismaista iloa. BASTUA-tarjotin sopii kätevästi apupöydän päälle. BASTUA-penkki on samaan aikaan sekä tukeva että tyylikäs.

“Selkeät linjat ja yksinkertaiset, toimivuuteen keskittyvät rakenteet ovat aina olleet ominaisia pohjoismaiselle kalustesuunnittelulle”, kertoo Mikael Axelsson, suunnittelija, IKEA of Sweden. “BASTUA-apupöytä on oma versioni tästä perinteestä, sillä se on valmistettu koivuviilusta ja sen korkea reunus pitää tavarat paikoillaan.”

IKEA BASTUA -mallisto on saatavilla rajoitetun ajan Suomen IKEA-tavarataloissa ja verkkokaupassa maaliskuusta 2023 lähtien.

Remember Me