Asiantuntija vinkkaa: ”Talvi on täällä! Näin paljon säästät rahaa lohkolämmittimellä!”

Tämänkaltainen teksti tupsahtaa otsikoihin vuosittain aina näihin aikoihin, kun ensimmäiset aamupakkaset kipristävät nenänpäätä ja tajutaan myös autojen lämmityskauden alkavan. Usein mukana kulkee laskelma, kuinka paljon säästäisi lohkoa lämmittäen tai vaihtoehtoisesto sähkön käyttöä varoen.

Yksinkertainen kaava lohkolämmityksen ja sisätilanlämmittimen kuluttaman sähkönhinnan laskentaan on seuraavanlainen:

Lämmityspäivien määrä * lämmittimien teho * päivittäinen käyttöaika * sähkön hinta

Esimerkiksi 120vrk*2.2kW*1h*0.13€=34.32€

Talvella 2022-2023 kaavassa on toki kerroin, jonka merkitys on kasvanut – sähkön hinta, jonka nouseminen tuntuu meidän kaikkien takataskussa kovin keventävästi. Tästä tullaan varmasti puhumaan otsikkotasolla – ja paljon. Veikkaan silti, että jokaisessa uutisoinnissa tälläkin kertaa palataan aiemman yhtälön kannalta merkittävimpään tekijään. Nimittäin siihen, joka määrittelee milloin lämmitetään ja kauanko lämmitetään. Peruslaiskaan otukseen nimeltä ihminen, joka ei ajasta lämmittimen kelloa oikein, ei tarkista aamun säätiedotusta edellisenä iltana tai kurkkaa lämpömittaria paria tuntia ennen kuin lähtee kiireellä töihin aamukahvi poskipielestä valuen. Näinhän me kaikki ollaan totuttu tekemään, eikö vain?

Pahimmillaan vanhalla tekniikalla kello laukaisee säästä huolimatta tuhansien autojen lämmityksen päivittäin päälle useammaksi tunniksi. Vaikkei välttämättä autolla lähdetä edes liikkeelle.

Onneksi vuonna 2022 apua saa älystä. Modernit älykotijärjestelmät osaavat haistella ulkolämpötilat ja laukaista auton lämmityksen päälle tarpeesta riippuen. Mikäli siis iltauutisten lupaama -20C kirpsakka pakkaskeli jääkin kädenlämpöiseksi loskasääksi, ei autoa ole tarpeettomasti lämmitetty kahta tuntia.

Mikäli kotikonttori kutsuukin, on kätevää päättää pirtin lämmöstä ettei tänä aamuna tarvitakaan lämmintä autoa.

Oikein asetettuna äly siis huolehtii oikeanlaisesta lämmitysajasta ja lämmittäjän vastuulle jää ainoastaan kytkeä autoon kaapeli asianmukaisesti vanhaan tapaan edellisenä iltana. Useimmiten nykyaikaiset järjestelmät ovat myös langattomia, jolloin ylimääräisiä kaapelointeja ei tarvitse juuri miettiä.

Muistilista auton lämmittämiseen älyllä:

-Tarkista hankittavasta älykotilaitteesta, että se on säänkestävyydeltään asianmukainen käyttötarkoitukseen

-Huomioi lämmittimen vaatima tehontarve. Älä käytä lämmittämiseen esimerkiksi liian pienelle kuormalle tarkoitettuja älypistokkeita vaan min 16A laitteita

-Varmista, että laite on turvallinen: CE- sekä FI-hyväksytty

-Mikäli olet älykodin kanssa aloittelija, kannattaa ottaa tarkasti selvää mitä järjestelmä mahdollistaa ja kuinka helppoa siihen on itse ohjelmoida automaatiot esimerkiksi puhelimella. Kuukausimaksut sekä lisenssit voivat syödä säästön.

-Tukeudu ammattilaiseen. Esimerkiksi Wiser-älykotiasentajat ympäri Suomen osaavat auttaa laitteiston hankinnassa ja asentamisessa

Kirjoittaja Juhani Hallamaa on Wiser-älykotituotteiden kaupallinen tuotepäällikkö, mutta myöntää olevansa myös jutussa mainitunlainen peruslaiska otus. Tai yksi monista.

Älynväläys on Schneider Electricin juttusarja, jossa alan tavalliset kaduntallaajat pohtivat energiaan liittyviä arkipäiväisiä ongelmia ja niiden ratkaisuja muiden tavallisten kaduntallaajien näkökulmasta.

Remember Me