Aito puulattia kovetetusta puusta – Bjeliniltä

Vaikka Bjelin on maailmalla melko uusi tuotemerkki, sen valmistaja Välinge on konsernina tullut laajalti tunnetuksi lattia-alan tuotekehityksestään, kuten parkettien lukkopontista.

Yhtiön viimeisin innovaatio on hiljattain lanseerattu, mullistava tuoteuutuus, jossa puulattian pinta on saatu kovetettua luonnollisin menetelmin.

– Uusi, kovetetusta puusta valmistettu lattia on kolme kertaa lautaparkettia kestävämpi. Se on vieläpä hintansa puolesta erittäin kilpailukykyinen, Tiina Hämäläinen Bjeliniltä kertoo.

Yhtiön muita tuotteita ovat uudentyyppiset käyttöluokan 34 keramiikkakomposiittilaatat, jotka käyvät julkisten tilojen ohella koteihin, etenkin keittiöön ja eteiseen, joissa vaaditaan erittäin vahvaa kulutuksen- ja kosteudenkestoa.

Keramiikkakomposiittia ei tarvitse liimata kiinni ponteistaan eikä myöskään lattiaan, vaan se asennetaan uivaksi lukkopontilla. Näiden ohella löytyy myös kahta aitopuista kalanruotolattiaa, joista kumpikin asennetaan lukkopontilla. Toinen niistä valmistetaan kovetetusta puusta, ja on erittäin kestäväpintaisena oiva ratkaisu esimerkiksi lapsi- ja koiraperheisiin, ja jopa julkisiin kohteisiin.

Aidon puulattian edut ilman haittoja

Puulattia tuntuu miellyttävältä jalan alla. Se ei ole kylmä eikä liukas, ja sopii täydellisesti pohjoismaiseen sisustukseen. Suurin osa ihmisistä valitsisikin puulattian, jos vain voisi. Ei ihme, että vinyylilankuissa ja laminaateissa suositaan usein juuri puuaihetta. Puulattian ainoina haasteina ovat tähän asti olleet puun luontainen pehmeys ja rakoilu.

– Uuden, kovetetun puulattian ansiosta enää ei kuitenkaan tarvitse tyytyä jäljitelmiin, Hämäläinen huomauttaa.

Kovetetusta puusta tehty lattia on silmiä hivelevän kaunis. Se ei liioin temppuile lattialämmityksen kanssa, vaan päästää lämmön hyvin lävitse – eikä siitä irtoa tikkuja. Siinä missä lautaparketti elää 14–16 %, kovetetusta puusta valmistettu lattia elää vain 4–6 %. Tämän ansiosta siitä voi tehdä myös todella laajoja, maksimissaan 625 m² yhtenäisiä aloja ilman lattiaa jakavia liikuntasaumoja.

– Mikä hienointa, kovetettu puulattia on hyvin kosteutta kestävä ja pitkäikäinen, hän valottaa.

Tänä vuonna tuotantoon tuleva 5G Dry -pontti tekee kovetetuista puulattioistamme erittäin kosteudenkestäviä.
Asennus käy jouhevasti ilman vasaraa ja lyöntiklossia, ja sen voi tarvittaessa tehdä vaikka yksin. Pitkä sivu asennetaan pienestä kulmasta ja päätysivu painetaan sormella kevyesti paikoilleen. Mallisto on kattava vaaleista ja jopa valkoisesta aina tummanruskeaan ja -harmaaseen sävyyn asti. Tasaisin lajitelma Select on hinnaltaan samaa luokkaa kuin Rustic.

Pintakäsittelyksi voi valita kovavahaöljyn tai mattalakan, joista jälkimmäinen on helppokäyttöisin ja suosittu myös koiraperheissä. Kovetettuun puuhun kun ei tule syviä kynnenjälkiä. Puhdistukseen riittää imurointi ja nihkeäpyyhintä. Bjelinin kovetettujen puulattioiden valmistuksessa hyödynnetään uusiutuvia raaka-aineita optimaalisesti. Niiden pinta on valmistettu FSC-sertifioidusta, eurooppalaisesta tammesta.

– Kovetettuja puulattioita valmistettaessa kyetään käyttämään hyväksi koko tammitukki. Samasta raaka-ainemäärästä pystytään siten tuottamaan kymmenenkertainen määrä lattiaa lautaparketin valmistukseen verrattuna, Tiina Hämäläinen kiteyttää.

– Ei siis mikään ihme, että moni suosii ratkaisuamme myös sen vastuullisuuden vuoksi.

www.bjelin.fi