Kodinrakentajainfo

Pienempi hiilijalanjälki ja parempi kuuluvuus: Kestävä kehitys ja 5G-verkko luovat uusia vaatimuksia myös ikkunoille

Viime aikoina on alettu puhua ilmastoviisaasta asumisesta, jossa energiatehokkuus ja hiilijalanjäljen pienentäminen nousevat yhä merkittävämpään rooliin sekä vanhojen rakennusten korjaamisessa että uusien suunnittelussa.

Myös 5G-verkon saatavuuden yleistyminen on saanut Suomessa ikkunavalmistajat kehittämään uusia, innovatiivisia ratkaisuja. Heikentäväthän perinteiset tehokkaasti eristävät selektiivilasit mobiiliverkon toimivuutta sisätiloissa pahimmillaan jopa merkittävässä määrin.

Uusien Pihla-ikkunoiden positiiviset ympäristövaikutukset
Suomalainen ikkuna- ja ovivalmistaja Pihla on parantanut satojentuhansien suomalaisten asuinmukavuutta remontoimalla taloyhtiöitä Suomen olosuhteisiin valmistetuilla ikkunoilla. Kestävä kehitys on Pihlalla nähty aina laajempana kokonaisuutena, jossa huomioidaan energiatehokkuuden ohella kaikki toiminnan osa-alueet valmistuksesta raaka-ainehankintoihin.

– Ikkunoilla on iso vaikutus rakennusten lämpötalouteen. Kestävän kehityksen mukaisesti ikkunoidenkin kohdalla pitäisi kuitenkin huomioida tuotteen koko elinkaari materiaaleista kierrätykseen asti, Pihla Groupin Minna Keränen painottaa.

Pihlalla tähänastiset toimenpiteet ovat tuottaneet kiitettävästi tulosta, sillä tuotteiden hiilijalanjälki on pienentynyt huikeat 16,8 prosenttia vuosien 2014–2019 aikana. Hiilijalanjäljen kehitystä seurataan kolmannen osapuolen, Rakennustietosäätiö RTS:n, verifioiman ympäristötuotekortin avulla.

Vaikka Pihlalla on jo onnistuttu optimoimaan toiminnan tiettyjä osa-alueita täysin hiilineutraaleiksi, työ entistä ekologisempien ratkaisujen löytämiseksi jatkuu myös tulevaisuudessa.

– Ikkunoidemme päämateriaalina on FSC / PEFC -sertifioitu puu ja tehtaalla käytämme sertifioitua hiilineutraalia sähköä. Logistiikan osalta hyödynnämme jo osittain hiilineutraaleja kuljetuksia, mutta jatkossa tavoitteenamme on hoitaa kaikki kuljetukset vastaavilla ilmastokompensoiduilla malleilla, Keränen luettelee.

Antennilasilla asuinmukavuutta ja turvallisuutta
Vuosikymmenten kokemus on luonut Pihlan asiantuntijoille kattavan ja yksityiskohtaisen tietämyksen siitä, millaisiin asioihin ikkunoiden tuotekehityksessä kannattaa kiinnittää huomiota.

– Mobiilidatan käyttö kasvaa räjähdysmäisesti samalla kun ikkunat ja rakentaminen ylipäätään on entistä energiatehokkaampaa. Tilanteessa onkin tärkeää huolehtia siitä, että ikkunat mahdollistavat myös sujuvan datasiirron ja matkapuhelinverkon kuuluvuuden sisätiloissa, Keränen toteaa.

Yhteistyössä kotimaisen Stealthcasen kanssa syntynyt innovatiivinen ja huoltovapaa Pihla Antennilasi tuo mobiiliverkon sisätiloihin huomaamattomasti ja tehokkaasti. Pihla Antennilasi on järkevä valinta kohteisiin, joissa halutaan varmistaa mobiilidatan liikkuvuus ja kännykän kuuluvuus myös tulevan 5G-verkon aikana. Asuinmukavuuden ohella toimivat yhteydet ovat myös tärkeä turvallisuustekijä.

– Erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloissa signaalin kuuluvuuden varmistaminen vaatii erityistä tarkastelua. Suomalainen Antennilasi-innovaatio on merkittävä, sillä vastaavaa teknologiaa ei ole käytössä vielä missään muualla maailmassa, Keränen huomauttaa.


www.pihla.fi

-- 

kärköläasuntomessubann

Vesivek_banneri

Banner-mother-140x250px

ikaalinen_banneri_140x250-px