Kodinrakentajainfo

Kiinteistön omistaja, muistitko järjestää vuotuisen nuohouksen? Se on nykyisin vastuullasi

Asunnon tulisijat hormeineen tulee pelastuslain mukaan nuohota kerran vuodessa ja mökilläkin vähintään kolmen vuoden välein. Vastuu nuohouksen järjestämisestä siirtyi kunnilta kiinteistönomistajille tänä vuonna, kun laki muuttui. Lähes joka kymmenennessä omakotitalossa nuohouksesta on yli vuosi aikaa, selviää Ifin lähes 15 000 Ifin kotivakuutusasiakkaan omakotitaloon tehdystä Kunnon koti -talotarkastuksesta.

Nuohousta koskeva laki muuttui tänä vuonna ja sen myötä vastuu nuohouksen järjestämisestä siirtyi kunnilta kiinteistön omistajille.

–Nykyisin on siis kiinteistön omistajan vastuulla, että asunto tulee nuohotuksi kerran vuodessa ja mökki tai muu vapaa-ajan asunto vähintään kolmen vuoden välein. Aivan kaikkia tieto ei ehkä ole tavoittanut, sillä lähes 15 000 Ifin kotivakuutusasiakkaan omakotitaloon tehdyn Kunnon koti -talotarkastuksen mukaan noin joka kymmenennessä talossa nuohouksesta on yli vuosi aikaa, sanoo Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Lain ohessa myös kotivakuutuksen vakuutusehdoissa edellytetään, että nuohous järjestetään vuosittain. Vahingon sattuessa tutkitaan, onko se johtunut puutteellisesta nuohouksesta. Täysi korvaus edellyttää, että nuohoukset on tehty ajallaan ja ne on tehnyt ammattipätevyyden saavuttanut nuohooja.

Koskelan mukaan nuohoojan tietämystä kannattaa kiinteistön omistajan hyödyntää ja olla paikalla nuohoojan käydessä.

–Nuohooja osaa sanoa, ovatko tulisija, hormi ja piippu hyvässä kunnossa ja paloturvallisia. Lisäksi nuohoojaa voi pyytää tarkistamaan, että hormin ja palavan materiaalin kuten talon rakenteiden välillä on riittävä etäisyys, Koskela neuvoo.

Ensi kertaa takan lämmityksessä tauon jälkeen? Muista nämä

Tulisijojen nuohous on tärkeää, koska tällöin tulisija vetää paremmin ja sillä voidaan parhaimmillaan välttää asunnon tulipalo.

–Jos nuohousta ei tehdä, hormiin kertyy nokea, joka lämmitettäessä voi syttyä palamaan. Nokipalon syttyessä pitää aina kutsua palokunta paikalle ehkäisemään koko talon palaminen, muistuttaa Koskela.

Ifin tilastojen mukaan tyypillisin syyskauden palovahinko asunnoissa on se, että takka pölläyttää lämmittäessä savut sisälle, jonka seurauksena on nokivahinkoja asuntoon. Tätä tapahtuu etenkin syksyisin, koska moni virittää silloin ensimmäistä kertaa tauon jälkeen tulet takkaan.

–Ennen tulen sytyttämistä takkaan hormia kannattaa esilämmittää vaikkapa hiustenkuivaajalla. Paranna vetoa avaamalla ikkuna, kun sytytät takkaan tulen. Älä laita keskuspölynimuria tai liesituuletinta päälle. Ja tauon jälkeen takkaa lämmittäessä kannattaa laittaa tulisijaan tavallista vähemmän puita, Koskela neuvoo.

Jos takka pöllyttää noet sisälle, reilu tuulettaminen kannattaa. Isompien nokijälkien siivoaminen kannattaa jättää ammattilaiselle. Kotivakuutus korvaa useimmiten noen aiheuttamia siivouskuluja.


Pihla_banneri_140x250px_luonnos

A-Aidat Oy Bannerimainos_netti

kärköläasuntomessubann

evijärvi

Nettibanneri 2_140x250

Vallox_banneri_140x250px