Kodinrakentajainfo

Asikkala – Elämyksiä elämän varrelle

8 300 asukkaan Asikkala on kahden kanavan vireä matkailukunta, joka kantaa Suomen liikkuvimman kunnan titteliä.

Päijänteen saaristo-osakunta tunnetaan puhtaista vesistöistään ja kauniista luonnostaan. Kuntakeskus Vääksy on sijoittunut kapealle kannakselle, jonka yhdellä puolen aukeaa Vesijärvi ja toisella kimaltelee komea Päijänne. Vääksyn sydämen ja ehdottoman matkailuhelmen muodostavat kulttuurihistoriaa pursuavat Vanha Vääksy pienine putiikkeineen ja viehättävä kanavanseutu. Euroopan vilkkaimmin liikennöidyssä Vääksyn kanavassa on joka kesä yli 5 000 sulutusta, jota matkailijat tulevat mielellään seuraamaan, lukuisten kesätapahtumien ohella.

Kaikille ilmainen kunnan liikuntapaikkojen käyttö

Vuodentakainen nimitys Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi on kuntalaisille erityinen ylpeydenaihe.

– Valinta tehtiin ensi kertaa, ja meidän pieni kuntamme voitti, kehittämispäällikkö Isa Maunula riemuitsee.

Työ, jota kunnassa on määrätietoisesti tehty jo vuosien ajan hyvinvoinnin ja liikunnan eteen sai näin ansaittua huomiota. Kuntalaiset kertovat valinnasta myös mielellään eteenpäin.

– Meillä on Asikkalassa esimerkiksi kaikille kuntalaisille ja vapaa-ajan asukkaille maksuton kunnan liikuntapaikkojen käyttö ja esimerkiksi uusia lähiliikuntapaikkoja on rakennettu vuosittain, Maunula paljastaa.

Kaikki kunnan koulut ovat liikkuvia oppilaitoksia, ja päiväkoteihin on nimetty liikuntavastaavat. Terveysliikuntaan panostaminen tarkoittaa Asikkalassa ennen kaikkea hyvinvoinnista huolehtimista matalalla kynnyksellä.

– Pyrimme huolehtimaan kuntalaisten terveyden edistämisestä vauvasta vaariin asti, hän selvittää.

Paikalliset yritykset pääsevät myös nauttimaan Suomen liikkuvimman kunnan palveluista. He voivat varata työntekijöilleen vaikkapa pelivuoroja maksutta ja edesauttaa työntekijöidensä työssäjaksamista.

Ilmailulukio ja Euroopan huipputason koulu

Asikkalalla on pieneksi kunnaksi paljon tarjottavaa, mistä kertoo myös oma musiikkiopisto. Uusi Päijänteelle avautuva Aurinkovuoren koulu on Euroopan huipputasoa. Hiljattain käynnistettiin Vääksyn yhtenäiskoulun hanke, jossa yläkoulua ja lukiota varten rakennetaan kokonaan uudet tilat.  Kunnassa toimii neljä touhukasta päiväkotia ja yksityinen englanninkielinen päiväkoti.

– Lukiossa meillä on ilmailulinja, mikä on valtakunnan tasolla ainutlaatuista. Sieltä valmistuu tulevaisuuden top guneja, Maunula kertoo.
Nuoret pääsevät harjoittelemaan kunnan omalla lentokentällä, Päijät-Hämeen ainoalla, jossa on tarjolla periaatteessa kaikki ilmailulajit laskuvarjohyppyä ja purjelentoa myöten.

Logistisesti kunta sijaitsee alle puolen tunnin ajomatkan päässä Lahdesta. Kunnassa on vireillä useita elinvoimaa tuovia kaavoitusprosesseja, joilla luodaan työpaikkoja.

– Kaavoitamme VT24:n varteen teollisuusaluetta, myös uusia asuinalueita on syntymässä, Maunula listaa.

Yritystoiminta on vireää, josta esimerkkinä mainittakoon Viipurilaisen Kotileipomo, jonka kehittämä Puhtikaura on nimetty Vuoden elintarvikkeeksi.
Tonttitarjonta Asikkalassa on monipuolinen ja hinnoiltaan erittäin kilpailukykyinen. Erikokoisia tontteja löytyy niin taajamasta ja kuin kylistä, Päijänteen kainalosta tai Vesijärven maisemista, aivan ulkoilureittien varrelta. Veneilyä ja kalastusta harrastaville on tarjolla venepaikkoja Päijänteellä. Päijänteen kansallispuisto ja kalarikkaat vedet ovat käden ulottuvilla. Asumista Asikkalassa voisikin luonnehtia lomaksi arjen keskellä.

www.asikkala.fi

IMG_6522_press


siuntio

ylivieska_banneri

AromaSense_140x250_R&R3_0819

Pihla_banneri_140x250px_luonnos

Fi_Banner_2019_140x250px