Kodinrakentajainfo

Habitare_19_468x60

radiator-250558_640

Lämmitysenergia Yhdistys ry (LEY): Öljylämmitys on mainettaan parempi

Suomessa on noin 200 000 öljylämmitteistä kiinteistöä. Uudet kattilatekniikat tekevät öljystä vähäpäästöisen lämmitysmuodon, eikä öljyn riittävyydestäkään tarvitse huolehtia.

Tavallinen öljykattila pystyy hyödyntämään öljyn energiasta nykytekniikalla jo 95 prosenttia. Tietyissä kondenssikattiloissa hyöty nousee lähes sataan prosenttiin. Lämmitysenergia Yhdistyksen eli LEY:n toiminnanjohtaja Arto Hannulan mukaanfossiilisen energian käyttöä tulee vähentää, mutta hallitusti ja realistisella aikataululla.

–      ­Öljy ei maailmasta ihmiskunnan elinaikana lopu, Hannula sanoo.  ­– Nykyään öljyä otetaan vain syvemmältä merenpohjasta.

Öljyn käytöstä luopuminen kokonaan ei ole Suomessa järkevää tai edes mahdollista, koska isommat voimalat tarvitsevat öljyä joka tapauksessa apuvoimana ja apupolttimissa. Päästöistäkään ei öljylämmittäjän tarvitse huolehtia.

–      Öljykattiloiden tekniikka on kehittynyt, ja niistä tulee ulos lähinnä vesihöyryä. Päästöjen kannalta sillä ei olisi Suomessa mitään merkitystä, vaikka lopettaisimme öljyn käyttämisen kokonaan. Se ei vaikuttaisi päästöihin edes prosenttia, puhutaan promilleista. Voimavarat kannattaisi suunnata tukemaan suomalaista vientiteollisuutta, joka vähentää päästöjä siellä, missä niiden vaikutus on Suomea suurempaa. Kuten Venäjällä, Kiinassa ja USA:ssa.

Suomen öljylämmitysjärjestelmä mahdollistaisi myös uusiutuvien nestemäisten polttoaineiden käytön. Esimerkiksi autoihin on saatavilla jo jätteistä ja tähteistä valmistettu Neste MY uusiutuva diesel. Se olisi mahdollista ottaa käyttöön myös öljylämmitykseen.

–      Muita uusiutuvien nestemäisten polttoaineiden valmistusmenetelmiä tutkitaan. Nestemäisten polttoaineiden vahvin etu on siinä, että niille on olemassa globaali infrastruktuuri, logistiikka sekä varastointi, eikä kuluttajilta vaadita suuria investointeja tai muutoksia olemassa oleviin lämmityslaitteistoihin.

Jos öljylämmityksestä luovuttaisiin kokonaan, noin 200 000 kiinteistöä joutuisi vaihtamaan lämmitysmuotoa esimerkiksi maalämpöön. Pientaloa kohden se tarkoittaisi noin 30 000–50 000 euron investointia.

–      Suuremmissa kiinteistöissä investoinnit voivat nousta jopa satoihin tuhansiin euroihin. Pattereita jouduttaisiin uusimaan ja pitäisi investoida laitteistoon ja porakaivoihin. Kuka sen maksaa? Hannula kysyy.