Kodinrakentajainfo

Habitare_19_468x60

foliage-2942282_640

Haravointijätteiden maksuton vastaanotto alkaa 15. lokakuuta

Syksy tuo tullessaan perinteisen haravointijätekampanjan. Haravointijätettä otetaan maksutta vastaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla 15.10.–12.11.2018. Puutarhajäte on arvokasta ravintoainetta. Kannattaakin miettiä, voisiko osan haravointijätteestä hyödyntää omassa puutarhassa asemille tuomisen sijaan.

Haravointijätettä otetaan maksutta vastaan 15.10.–12.11.2018 LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla niiden aukioloaikoina. Turussa haravointijätteitä otetaan vastaan Topinojan jätekeskuksessa. Aiemmin haravointijätettä on otettu vastaan Kuntecin multa-asemalla jätekeskuksen ulkopuolella. Multa-aseman toiminnan päätyttyä haravointijätteiden vastaanottopaikka on siirtynyt Topinojan jätekeskuksen porttien sisäpuolelle. Haravointijätteen tuojia opastetaan paikan päällä.

Lajittele kuorma huolellisesti

Haravointijätteenä otetaan vastaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Kaikenlaisia oksia ja risuja voi jätekeskuksiin ja lajitteluasemille tuoda maksutta kampanja-ajan lisäksi ympäri vuoden. Maksuton vastaanotto koskee hyvin lajiteltuja kuormia, jotka tuodaan henkilöautolla, pakettiautolla, peräkärryllä tai kuorma-autolla. Mikäli asukas tuo haravointijätteen lisäksi risuja ja oksia, on materiaalit pidettävä erillään jakamalla kuorma esimerkiksi kahteen osaan. Omenat otetaan vastaan biojätteenä ja niistä veloitetaan hinnaston mukainen maksu.

Isompia haravointijätekuormia, kuten traktorin peräkärrykuormia tai kuorma-autokuormia, vastaanotetaan vain Topinojan jätekeskuksessa Turussa sekä Raision Isosuon, Paraisten Rauhalan ja Salon Korvenmäen jätekeskuksissa. Pienkuormia, kuten henkilöauton peräkärrykuormia tai pakettiautokuormia, voi tuoda kaikkiin vastaanottopaikkoihin.

Hyödynnä haravointijäte puutarhassa

LSJH toimittaa jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla vastaanotetut kotien puutarhajätteet kiertoon. Haravointijätteestä valmistetaan multaa, risuista ja oksista haketta. Molempia tuotteita käytetään viherrakentamisessa. Puutarhajäte on oivallista ravintoainetta, ja ympäristöystävällisin hyödyntämistapa olisikin sen käyttäminen hyödyksi jo jätteen syntypaikalla– omassa kotipuutarhassa.

Haravointijätteen voi esimerkiksi ajaa kuivalla kelillä ruohonleikkurilla pieneksi silpuksi pihanurmelle. Puista putoavat lehdet ja nurmikonleikkuujäte ovat arvokasta ravintoa maaperälle. Puiden leikkuujätteet taas voi silputa oksaleikkurilla maanpeitteeksi ja -parannusaineeksi tai katteeksi istutuksille. Näin menettelemällä ravinteet saadaan kiertoon heti omalla pihalla.

LSJH:n haravointijätekampanja jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla 15.10.–12.11.2018.


Vesivek_banneri

siuntio

r,r&s_banneri140x250

28-5-2019-sorbox-mainos-banneri

RRS-banneri

loviisa_banneri_RRS_140x250